Új hét, új remény

Közzétéve

Elsősorban arra, hogy megállítható a csepeliek folyamatos félreinformálása.

Itt van mindjárt a csepel.info egyik friss cikke, ami elég részrahajló ahhoz, hogy jó eséllyel a következő önkormányzati újságban fideszes pártlapban is benne legyen.

A cikk alábbi bekezdésésének második fele minimum ferdítés:

“Csatornázás, útépítések, óvodafelújítások, parkosítás, uszoda, családbarát fejlesztések, sportfejlesztések, a Daru domb, a Tamariska domb vagy a Kiserdő megújítása, városrehabilitáció és panelfelújítások, a közbiztonság erősítése, szolgáltatások fejlesztése… A rendszerváltás évtizedeit vesztesként megélő Csepel 2010-ben új vezetést választott, és felébredt a Csipkerózsika-álomból.”

Mondhatja persze a kedves olvasó, hogy mi ez a két önfényező mondat az évek óta gerjesztett hazugságcunamihoz képest. Nincs is ezzel egyedül, mi viszont azért vagyunk, hogy Ön tisztábban lásson a csepeli közéletben, ezért az alábbiakban tételesen végigvesszük, mi nem igaz a csepel.info állításaiból, illetve mi az, ami véletlenül igaz.

Ugyanis a tények igen masszív elhazudása azt állítani, hogy csak 2010 óta történt bármi is a kerületben.

Csatornázás: ez volt a legnagyobb, a szocialista városvezetés idején indult beruházás Csepelen, amit az EU finanszírozott. Olyan projekt volt ez, ahol a fideszes városvezetés dolga már csak az ünnepélyes szalagátvágás maradt.

Útépítések: egy szót mondunk: gerincút. Az első szakaszt hosszú évek huzavonája után ugyan, de még az előző, szocialista vezetés kezdte el építtetni. A “Csepel új utakon”-szlogennel felvértezett fideszes önkormányzat a második ütemmel 7 év alatt egyelőre annyit haladt, hogy már megtervezték az elkerülőút befejezésének megtervezésének megtervezését. 2010-ig egyébként információink szerint mintegy 33 km szilárd útburkolat, közte új út (a Csepeli út), közel 20 km csatorna, és több mint 60 km járda épült a kerületben.

Óvoda-iskolafelújítás: folyamatosak voltak 2010 előtt is, elsősorban uniós forrásból. A Nagy Imre ÁMK-t például még Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át 2010 februárjában, összesen pedig mintegy 2,7 milliárd forint ment a kerület bölcsődéinek, óvodáinak, iskoláinak, művelődési intézményeinek megújítására 2010-ig.

Parkfelújítások: 2010-ig is átadtak 40 új játszóteret, több mint 100 millió forint ment csak parkfelújításra, közel 500 millió pedig különböző lakó- és pihenő övezetek (például az Erdősor utcai, a Simon Bolivár, a Szent László utcai, vagy a Királymajor lakótelepek) felújítására és rendezésére.

Uszoda: uszoda nem épült Csepelen 2010 óta. Amit a Fidesz újabban uszodának hív, az a csepeli strandon évtizedek óta meglévő 50 m-es versenymedence, amit egy ponyvával sikerült uszodásítani.

Sportfejlesztések: ezek olyan jól sikerültek, hogy a kerület legnagyobb és legpatinásabb sportegyesületének telepén álló Bajnokok Csarnoka most például így néz ki:

Városrehabilitáció és panelfelújítások: nagyrészt 2010 előtt indultak. Az egyetlen, amit egészében a 2010 utáni vezetés menedzselt, a 100%-ban uniós finanszírozású Déli projekt volt. Ehhez nem kellett önkormányzati önrész, mivel már nagyon ment a pénzkiszórás az előző, 2007-13 uniós fejlesztési ciklus végén.

Ez volt az a projekt, aminek a keretében 400 millió forintot sikerült a Szent Imre térre költeni ahelyett, hogy a pénzből az ÖSSZES kerületi panelt felújította volna a kerület. Mellesleg az önkormányzat 2010-ig mintegy 600 millió forinttal támogatta 224 csepeli panellakás felújítását.

Közbiztonság: nehéz ebben tisztán látni, a bűnügyi statisztikák már 2010 előtt is és aztóa is folyamatosan javulnak, de ez országosan is igaz. Az ugyanakkor például tény, hogy Csepelen a 2010-ig működő térfigyelő kamera rendszer 2010 után évekig nem működött, és nincs infó róla, hogy azóta működik vagy sem. Amint tudjuk, kiderítjük.

A lakásárak és a bűnözési statisztikák között egyébként a jelek szerint nincs szoros összefüggés. Szakértők szerint a lakásárak az elmúlt években elsősorban a kedvező kamatkörnyezet miatt ugrottak meg. Ezzel együtt Budapesten ma is a kerületben a harmadik legolcsóbb 1 négyzetméternyi lakás, ami mutatja, hogy Csepelnek továbbra is rossz a híre.

Végül, de nem utolsó sorban essen szó a csepel.info igazságáról is: a Tamariska domb vagy a kiserdő megújítása valóban szép munka, a Daru domb környékénak rendbetétele is, egy kis szépséghibától eltekintve.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.