Idén is elmaradt a munka ünnepe

Közzétéve

Legalábbis ha úgy vesszük, hogy május elseje elméletileg a dolgozók megbecsülését, az általuk kivívott jogokat, illetve a velük való szolidaritást hivatott hirdetni, idén se nagyon van mit ünnepelni.

Munkavállalók jogai

A kormány épp a hetekben hozta nyilvánosságra, hogy úgy változtatja meg a Munka törvénykönyvét, hogy akár hónapokig lehessen a melósokat minimális pihenőnappal, adott esetben akár ingyenmunkában dolgoztatni. Ez most úgy tűnik, lekerült a politikai napirendről, de azért bőven van ok az aggodalomra, például az is egy jó kérdés, hogy mi lesz az angliai magyar munkavállalókkal a Brexit után.

Dolgozói szegénység

Felmérések szerint hazánk továbbra is az Európai Unió legszegényebb országai közt van. Az Orbán-kormány regnálása óta duplájára nőtt a dolgozói szegénység. A 2010-es kormányváltás óta a társadalom felső 10 százalékának javult a helyzete, 60 százaléknak pedig romlott a pozíciója.

Minden tízedik munkavállaló szegénységben él Magyarországon, és a kormány olyan jól kezelte például a devizahitelesek ügyét is, hogy ma is fél millió embernek (!) attól kell tartania, hogy elveszíti az otthonát, miközben egyeseknek persze nagyon bejött az élet, Mészáros Lőrinc vagyona speciel óránként 11 millió forinttal nőtt.

Szolidaritás

A legfájobb pont talán a szolidarítás hiánya. Már-már közhely, hogy a jelenlegi kormány szegényellenes és gazdagbarát, ahogy az is, hogy évek óta a különböző társadalmi csoportok egymással való szembeállítására építi politikáját. Ez azonban nem ok arra, hogy a szegény dolgozó, a szegény nyugdíjas, a kiszolgáltatott közmunkás, a bizonytalanságban tartott pedagógus vagy a rohadó korházban nap mint nap hősies küzdelmet folytató ápoló ne legyen szolidáris a másikkal.

Az európai uniós csatlakozásunkat viszont valóban megünnepelhetnénk, ugyanis Magyarországra 2004. május 1-e óta soha nem látott mennyiségű fejlesztési forrás érkezett. Az más kérdés, hogy ezeket a forrásokat mire fordítottuk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.