3,5 millió kormányváltó voks is kevés lehet a Fidesz bukásához

Közzétéve

És nem a határontúli szavazók, de még csak nem is a kamupártok, hanem a valódi ellenzéki erők megosztottsága miatt.

Júliusban írtunk arról, hogy a Medián kutatása szerint a magyarok többsége kormányváltást akar, vagyis mindent egybevetve a választók nagyobb része azt tartaná jónak, ha a következő választások után a Fidesz menne.

Most pedig a Závecz Research (korábbi Szonda-Ipsos) eredményére támaszkodva arról számolhatunk be, hogy

a többség ugyan továbbra is kormányváltást akar, mégis jelentős a Fidesz előnye.

Ugyanis Záveczék friss kutatásából kiderül,

a kormány távozását most olyan 3,5 millió ember szeretné.

Vagyis a határon túli szavazatokkal együtt is maximum 2,5 milliós kormánypárti tábor az egész tortát tekintve relatíve kisebbségben van. A probléma ellenzéki szemszögből ott kezdődik, hogy míg Orbán és a Fidesz egymaga számolhat a voksok körülbelül 40-45 százalékával, addig az ellenzéki szavazatok nagyjából féltucat felé oszlanak, a jelenlegi felállás szerint.

 

Nem véletlenül jutnak Záveczék is arra a következtetésre, hogy

A Fidesz választási sikerének alapját az adhatja, ha egyben tudja tartani a saját táborát, az ellenzékét pedig az, ha valamilyen formában egységbe képes terelni a kormányváltó hangulatban lévő embereket.

Persze tudjuk, a fidesz által szabott választási rendszer így van kitalálva. Csakhogy teljes ellenzéki egység esetén Orbán Viktor a feje tetejére állva is sorosozhatna ősztől tavaszig, a harmadik kormányzása után alighanem a háromszorosan bukott miniszterelnök-jelöltek közt találná magát.

Az pedig közhely, hogy a budapesti választókerületekben a Fidesz ma már csak akkor számíthat győzelemre, ha az ellenzék megteszi neki azt a szívességet, hogy egyrészt megosztja magát, másrészt nem képes világossá tenni: ha csak a fővárosban elesik a Fidesz, már fuccs az újabb kétharmadnak.

Ami a jelenlegi erőviszonyok között már értékelhető ellenzéki eredmény lenne, arról nem beszélve, hogy ha netán vidéken is sikerülne megoldani, hogy mindenhol csak egy, méghozzá a helyben legerősebb, legismertebb ellenzéki jelölt álljon szemben a fideszessel, akár Orbánék abszolút (50+1%-os) többsége is erősen véleményes lenne.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.