A fideszes városvezetés összevissza beszél az önkormányzat pénzügyeiről és a szocialistákra mutogat

Közzétéve

Nyugalom, ezúttal nem Csepelen, hanem Pécsett. A kultúra városának esete azonban 21. kerületi szemüvegen át nézve is érdekes.

A többmilliárdra rúgó pécsi adósság miatt körülbelül egy hete áll a bál az országos sajtóban. Szinte minden nagyobb orgánum beszámolt róla, hogy három hónap alatt másfélszeresére nőtt a fideszes Páva Zsolt-vezette város tartozásállománya.

Ez igen furcsa annak tükrében, hogy az állam a többi városéhoz hasonlóan a Pécs adósságát is rendezte pár éve. Ennek ellenére Páva Zsolt a május 30-ai közgyűlésen kénytelen volt elismerni, hogy az adósság megint több mint 5 milliárd forintra rúg, sőt, Csizi Péter, a város egyik fideszes parlamenti képviselője legutóbb már 7 és félmilliárdosnak mondta a tartozást.

Hogy három hónap alatt hogyan hízott meg 50 százalékkal a tartozás, azt nem részletezte, de a sajtóinformációk szerint a városi közösségi közlekedéssel lehet összefüggésben, konkrétan a buszos cég pár évvel ezelőtti átszervezése sikerült olyan jól, hogy mára a várost is kritikus helyzetbe kormányozták vele.

Ezek tükrében nem meglepő, hogy a pécsi közgyűlés múlt csütörtökön adóemelésekről és más megszorító intézkedésekről szavazott, ahogy természetesen azon sem akadhatunk fenn, hogy a várost 7 éve irányító Fidesz hamar megtalálta a felelősöket. Nem fogják kitalálni, ki a hibás a fideszes városvezetők szerint mindezért. Persze, hogy a korábbi, szocialista városvezetés!

De hogy jön a Mecsek Csepelhez?

A kérdés abszolút jogos, hiszen a 21ora.hu esetében mégiscsak egy helyi hírblogról van szó.

Az első párhuzam, hogy a pécsi fideszes városvezetés éppúgy ködösítve kommunikál az általa vezetett önkormányzat pénzügyeiről, ahogy a csepeli is teszi lassan nyolc éve.

Németh Szilárdék 2010 óta mantrázzák meggyőződéssel, hogy a korábbi szocialista városvezetés többmilliárdos adósságcsapdába taszította Csepelt, miközben a 2010-es önkormányzati átadás-átvételi dokumentációban szereplő tényszámok szerint szó sincs több milliárdos adósságról, sőt: a dokumentumban az áll, hogy a csepeli önkormányzat 3,1 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkezett 2010 őszén.

Ettől nem függetlenül megfigyelhető, hogy mind a pécsi, mind a csepeli fideszesek lényegében hasraütésszerűen mondanak be mindenféle számokat az önkormányzat pénzügyeit illetően, ezt egy korábbi bejegyzésünkben dokumentumokkal is bizonyítottuk.

Egy másik hasonlóság a sztoriban, hogy Csepelen sem akar kimenni a divatból az állandó jellegű fideszes mutogatás a szocialistákra. Legutóbb például, amikor kiderült, hogy Borbély Lénárdéknak egy laza kétmilliárd forinttal sikerült elszámolni a kerület kasszáját, a másik önkormányzati lap villámgyorsan kiderítette, hogy az egészről a szocik, közelebbről Dobák István, a kerületi pénzügyi bizottság MSZP-s elnöke tehet.

Végül, annyiban is áll a párhuzam, hogy a pécsi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója a beismerő nyilatkozatok után sebtiben létrehozott egy „stratégiai irányító testületet”, ami a jövőben Pécs vezetését segíti. Ennek a testületnek tagja a fideszes polgármester, a város két alpolgármestere, és Pécs két kormánypárti parlamenti képviselője. Vagyis azok segítenek a bajba jutott városnak, akik az elmúlt években bajba sodorták.

A 21. kerületben pedig ugye most azok vizsgálják ki a költségvetésből elillant kétmilliárd forint ügyét, akik hibáztak, és akik folyamatosan azt mondogatják magukról, hogy miyen szépen rendbe tették a csepeli közkasszát.

Abba nagyon már bele se mennénk, hogy Pécsett a város fideszes képviselője (Csizi Péter) lesz mostantól kimondatlanul az első számú vezető, nálunk meg minden jel szerint szintén a fideszes parlamenti képviselő, bizonyos Németh Szilárd kvázi irányítása alatt áll az önkormányzat.

És habár a 21. kerületben nem kellett megszorító intézkedéseket bevezetni, abban azért jó lenne tisztán látni, hogy áll az önkormányzat a többmilliárdos hiány kivizsgálásával, és hogy milyen gazdasági és politikai következményei lesznek a Csepel történetében példátlan esetnek.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.