Ütős küzdelem készül Csepelen

Közzétéve

Az elmúlt időben kissé passzívnak tűnő csepeli szocialisták mintha kezdenének magukra találni, mi több, még egy kreatív dolgot is kitaláltak.

Azt azért túlzás lenne állítani, hogy Csipkerózsika-álomból ébredtek az MSZP-sek Csepelen, ám tény: az elmúlt években leginkább csak akkor hallatták a hangjukat, ha valami konkrét ügy volt napirenden, például a Gubacsi híd felemás felújítási terve, az önkormányzati kasszából elillant kétmilliárd forint, vagy Németh Szilárd közpénz-milliárdokkal kitömött magánalapítványa.

Úgy tudjuk, a viszonylagos passzivitás oka az volt, hogy a csepeli-soroksári választókörzetet 2014-től az Együtt színeiben politizáló, a parlamentben a függetlenek közt helyet foglaló Szabó Szabolcs képviselte, az MSZP pedig úgy volt vele: ha már egyszer az ölébe hullott az indulás lehetősége, a kampányához pedig a maximális támogatást kapott, akkor annak a lehetőségét sem veszik el tőle, hogy bizonyítsa csepelieknek: jó helyre húzták be a győzelméhez a szükséges szavazatokat.

Információink szerint emellett azért sem tolták túl a biciklit Szabó mellett/helyett a szocik, mert nem nagyon nyerte el a tetszésüket, hogy a politikai életben azelőtt abszolút ismeretlen fiú a parlamentbe jutva “mintha elfelejtette volna”, hogy ő bizony nem egyszemélyes hadseregként győzte le Németh Szilárdot a 21. kerületben, hanem az összes baloldali ellenzéki párt hathatós közreműködésével.

A szocialisták szerint a többi párt segítsége nélkül 2014-ben Szabolcs ment, Szilárd pedig maradt volna.

Visszatérve a szocialistákhoz: a csepeli  MSZP-szervezet az után kezdett mozgásba lendülni, hogy az év elejére kiderült: saját jelöltet kell állítaniuk a kerületben, mivel hiába kérték Szabót, hogy fogadja el az MSZP jelölését. (A decemberi MSZP-DK megállapodás szerint a Csepel-soroksári egyéni választókörzet a szocialistáknak jutott, nekik tehát itt jelölniük kellett valakit.)

Szabó kosara után tehát a Németh Szilárddal korábban többször megütköző Bangóné Borbély Ildikóra esett a szocialisták választása, aki a rá jellemző hévvel vetette bele magát a küzdelembe. Mint a 21ora.hu-nak korábban kifejtette, azért vállalta a kihívást, azaz a kihívó szerepét, mert meggyőződése, hogy a Németh Szilárddal “megáldott” csepeliknek olyan baloldali képviselőre van szükségük, aki ki meri nyitni a száját a fideszes nagyurak ellen.

Arra, hogy végülis mégiscsak Szabónak kellene indulni, hiszen őt már ismerik a kerületben, sőt nyert is Németh Szilárd ellen, szocialista párti forrásaink három dolgot említenek:

Először is: négy éve, 2014 februárjában Szabó Szabolcsot a saját pártjában sem nagyon ismerték, nemhogy a kerületben. Az tehát önmagában nem érv Szabó indulása mellett, hogy Bangóné ismeretlen a csepeliek körében. Ráadásul az MSZP-s honanya az egyik legaktívabb parlamenti képviselő, aki az országos médiába is jó párszor bekerült, például az éhező gyerekek melletti kiállásaival.

Kettő: Szabónak az elmúlt években számtalan lehetősége lett volna, hogy a  minősíthetetlen hangnemet megütő fideszes kalapáccsal szemben határozza meg magát. Ennek ellenére egyszer sem került konfliktusba Németh Szilárddal, márpedig szerintük harcos kiállásra van szükség  a magukat kiskirálynak képzelő fideszesekkel szemben. Pláne az olyan nehézsúlyú nagyszájúak ellen, mint Németh. Az MSZP-s Bangónét pedig aztán biztos nem kell félteni attól, hogy fülét farkát behúzva fogja felvenni a csepeli döbrögi úr elleni kesztyűt – mondják.

Harmadszor pedig, bár ezt az utóbbi években Szabó nem hangsúlyozta túl, ő sem afféle “Szigeti Rambóként” kényszerítette távozásra a rettegett rezsibiztost a legutóbbi országgyűlési választáson, hanem a kerületi ellenzéki pártok közös kampánya eredményeként. Legalább 100 ember dolgozott teljes erőbedobással azért, hogy Szabó megnyerje a választást Csepelen – emlékeztetnek. Ha ezek a pártok, köztük is főleg az MSZP nem adtak volna aktivistákat, szakmai és anyai támogatást, meg egyáltalán: a politikai támogatásukkal együtt a szavazóikat, Szabó alighanem csúnyán alulmaradt volna.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként ezúttal Csepelen húz kesztyűt Németh Szilárd ellen. Ígéri: a jövőben sem fog kesztyűs kézzel bánni a fideszes nagyurakkal.

Mit látnak szemeink: egy egész kreatív plakáttervvel futnak neki a szocik a várhatóan valóban ütős kis kampányt tartogató Németh-Bangóné ütközetnek: