Megkapta a kétmilliárdját Németh Szilárd

Közzétéve

Átutalták az államkasszából a kétmilliárd forintot a Németh Szilárd által alapított, eredetileg a saját lakcímére bejegyzett alapítvány számlájára.

Mint a 21óra többször, sőt elsőként beszámolt róla, az óriási összeget eredetileg a Magyar Birkózó Szövetség kapta volna az ország első birkózóakadémiájának létesítésére, a Németh által elnökölt szövetség azonban tavaly tavasszal váratlanul lemondott a temérdek pénzről egy pár hete bejegyzett alapítvány javára.

Ezt az alapítványt éppen Németh Szilárd alapította mindössze pár százezer forintos alaptőkével, a saját, csepeli lakcímére bejelentve, egyszemélyes kuratóriummal, amelyet a korábbi polgármesteri kabinetfőnöke tölt be a mai napig.

Az eset természetesen nagy visszhangot kapott a helyi és az országos médiában is. Az ellenzék az MSZP-től a Jobbikon át az LMP-ig példátlan pofátlanságról és felelőtlenségről, Németh pedig páratlan lehetőségről és példás fejlesztésről beszélt.

A szocialisták mindenesetre feljelentést tettek hűtlen kezelés gyanúja miatt, és bár a nyomozás el is indult, ennél tovább nem mentek a hatóságok az ügyben.

Ezzel együtt továbbra is számos kérdés lengi körül a sajátos konstrukcióban megálmodott beruházást. A legfontosabbakat itt már korábban is feltettük, ezek a mai napig nincsenek megválaszolva:

  1. Mi a helyzet az alapítvány feletti ellenőrzéssel?

Úgy tudjuk, az alapítvány egyetlen kurátora továbbra is az a Gál Balázs, akinek semmilyen hivatalos kapcsolata nincs a kormánnyal, a csepeli önkormányzattal, de a birkózószövetséggel sem, csak annyit tudni róla, hogy Németh közeli munkatársa volt. (Németh Szilárd korábban azt ígérte, az alapítvány kuratóriumát kibővítik további tagokkal, és például a csepeli önkormányzat is delegálhat bele valakit.)

  1. Miért nem a Csepel SC sporttelepén épül fel az új sportcsarnok?

Világos, hogy a Csepel központjában fekvő területen lenne a helye, ahol mindig is sportlétesítmények álltak, nem a jóval nehezebben megközelíthető Kis-Duna parton, ahol ellenzékben még éppen Némethék tüntettek a tervezett építkezések ellen.

2014 őszén Németh Szilárd akkori, és Borbély Lénárd jelenlegi polgármester büszkén lobogtattak a sporttelepet fenntartó alapítvánnyal kötött megállapodást. Akkori ígéretük szerint máris megkezdődhet a telepfejlesztés… A kép 2018 januárjában készült.

3. Mi lesz a sporttelepen rohadó nehézatlétikai csarnokkal?

A létesítményben már a fűtést és a melegvizet is kikapcsolták, és a birkózók emiatt ki is költöztek onnan. Meddig hagyják még rohadni a Csepel SC létesítményeit, a Csepel Stadiont és a Bajnokok Csarnokát?

Mindenesetre Fónagy János államtitkár Szabó Szabolcs kérdésére most elárulta, hogy megtörtént a pénzügyi tranzakció, azaz a Németh-alapítvány számláján már ott csücsül a kétmillárd forint.

Az aktuális ígéret szerint egyébként 2019-ben vehetik birtokba az akadémisták a „multifunkcionális” sportcsarnokot, amiben többek között egy 150 férőhelyes kollégium, konyha étkezővel, tanulószobák, közösségi helyiségek, nemzetközi edzőtáborozásra alkalmas apartmanok, konferencia- és edzőterem, sőt szauna, és egy merülőmedence is lesz.

Csak nehogy aztán véletlenül az egész projekt kétmilliárdostul feledésbe merüljön. Az akadémia honlapján ugyanis még az áll, hogy az egész álomprojekt 2018-ra készül el:

(Forrás: kozmaakademia.hu)