Utánanéztünk, hogy nyerhet az ellenzék Csepelen

Közzétéve

A képlet nem bonyolult, de némi utánanézés azért nem árthat.

Szövegközi kép 1Legutóbb kifejtettük: egy, csak egy komoly jelölt maradhat a kormánypárti Németh Szilárddal szemben április 8-án, máskülönben alighanem a nagyétvágyú nevethet a végén.

2014-ben Csepelen és Soroksáron – teljes baloldali összefogással – Szabó Szabolcs X, Németh Szilárd pedig X-444 darab szavazatot szerzett. Ezzel a politikában addig teljesen ismeretlen Szabó nyerte el a budapesti 17. egyéni választókörzetet az országos médiában is naponta megjelenő rezsibiztos előtt.

ELSŐ TANULSÁG

Attól, hogy valaki helyben ismeretlen, még nyerhet egy országosan és helyben is ismert jelölttel szemben.

A fönti tételre a legjobb példa a 2014-es csepeli (és soroksári) eset, amikor ugye Szabolcs jött, Szilárd pedig ment. Na de menjünk tovább, hiszen adódik a kérdés: akkor mi kellett sikerhez? Nos, az alábbi táblázatból elég világosan látszik:

A hivatalos 2014-es végeredmény tényszámait mutató táblázatból leolvasható a lényeg: biztos nagyon sokat számított Szabó személyes karizmája is, de az a van, hogy mégiscsak az MSZP, az Együtt, a DK, a PM  és a Liberálisok közös jelöltje szerezte a voksok több mint 36 százalékát, ami akkor elégnek bizonyult Németh legyőzéséhez. (Számottevő szavazatot szerzett még az összefogás és a Fidesz mellett a Jobbik és az LMP, a többiek a futottak még kategóriát képviselték.)

MÁSODIK TANULSÁG

Az ellenzék aprózottsága mellett annak a jelöltnek van esélye a Fidesz ellen, aki maga mögött tudja a baloldali erők túlnyomó többségét.

Az pedig szintén tény, hogy ma pedig Bangóné Borbély Ildikó mögött állnak a 2014-es baloldali összefogás pártjai, leszámítva az Együttet, aki a fentiektől függetlenül egyedül Szabóban látja Németh Szilárd legyőzésének zálogát.

A 2018-as baloldali összefogás jelöltje.

Az ellenzéki pártok belső kutatásai alapján 2018 február végén azt lehet tudni, hogy Németh nem lett népszerűbb az elmúlt négy évben. Ez viszonylag biztos, az pedig a 2014-es tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy most is csak a meghatározó baloldali pártok közös jelöltje nyerhet ellene.

Hogy melyik párt számít meghatározónak és melyik nem, az persze relatív, de a fenti tétel valószínűleg még akkor is igaz, ha szinte biztosan tucatnyi baloldali, vagy magát annak mondó jelölt neve szerepel majd a szavazólapon.

HARMADIK TANULSÁG

Az nem jelenthet problémát, hogy az előzetes rajtkedv alapján idén akár húsznál is több ellenfele lehet Németh Szilárdnak. 2014-ben is volt közel húsz (lásd a fenti táblázatot), az ellenzéki szavazók nagy többsége mégis tisztán látta, melyik közülük az az esélyes jelölt, aki a meghatározó baloldali pártok támogatását bírja.