Durván dagad a csepeli csalási botrány

Közzétéve

Még nem tudjuk hol áll meg, de annyi már biztos, hogy minden idők  legnagyobb hazai választási visszaélés-sorozatával lehet dolgunk. 1000-nél is több (!) elhunyt csepeli lakos adataival élhettek vissza.

Mint a 21óra elsőként megírta, hétfőn összeült a 21. kerületi helyi választási bizottság (hvb), hogy megvizsgálja az áprilisi országgyűlési választáson induló képviselőjelöltek támogatói aláírásainak hitelességét. Mint utóbb kiderült, a vizsgálatot az MSZP-s hvb-delegált kezdeményezte.

A hivatalos jelöltté váláshoz legalább 500 érvényes választói ajánlásra volt szükség. Érvényes, vagyis valós választói aláírásra, nem pedig már elhunyt, de a választói névjegyzékben még szereplő személyek neveinek felhasználására.

Csakhogy Csepelen 1000-nél is több halott ember “írt alá” különböző kamupártoknak, ez a szám pedig messze felülmúlja az összes eddig felderített csalás számát. Állítólag volt olyan jelölt, akinek az ajánlásainak több mint a felét (!) halottak „adták”. A hvb végül összesen 23 (!) párt esetében tett feljelentést.

Nem véletlen, hogy a szocialisták azonnal bejelentették: a súlyos visszaéléseket a hatóságoknak sürgősen ki kell vizsgálniuk, ahogy azt tették Zuglóban, vagy a főváros VI-VII. kerületében. Bangóné Borbély Ildikó, a baloldali pártok csepeli képviselőjelöltje úgy nyilatkozott,

az első betekintés után gyanítják, hogy a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival.

Erre a kijelentésre aztán már azonnal ugrott Németh is, aki bejelentette, hogy feljelenti Bangónét, aki viszont úgy reagált,

“Németh Szilárd fél, ezért feljelent és fenyeget.”

A szocialisták szerint a 23 gyanús párt mindegyike csak papíron létező szervezet, ezért nyilvánvaló, hogy listából dolgozva gyűjthették össze az ajánlásaikat. Csepelen is csak egyetlen párt van, amelynek érdeke, hogy az ellenzéki szavazatok minél többfelé menjenek. Ez pedig a Fidesz – mondják.

A Fidesz kedd kora délutánra rendkívüli helyi választási bizottsági ülést próbált összehívni Csepelen. Hogy pontosan miért, nem derült ki, az MSZP azonban azt gyanítja, hogy vissza akarták vonatni a bizottsággal a hétfői határozatát és a feljelentéseket, az ellenzéki képviselők nélkül azonban ez nem történt meg.

Nos, nagyjából itt tart most az ügy. Ahogy újabb fejleményekről tudunk beszámolni, jelentkezünk.

(Kiemelt kép: Facebook.com/Borbély Ildikó)