Szebbnél szebb csepeli sikerek

Közzétéve

Bizony van miért örülni a 21. kerületben, már ami a testkultúrát illeti. Az általános kultúrát illetően ugyanakkor sajnos aggódni is van miért.

Kezdjük a legjobb hírrel: Barka Emese bronzérmet nyert pénteken a 57 kilogrammos súlycsoportban az oroszországi birkózó Európa-bajnokságon, Kaszpijszkban. A Csepeli BC 28 éves versenyzője az éremcsatában lényegesen jobb volt a német Laura Mertensnél, akit 11-0-s különbségnél technikai tussal múlt felül.

A 2016-ig a Vasasban versenyző kiválóság a nemzeti trikolór mellett ezúttal a csepeli kék-piros színekben szerzett értékes érmet.

De nem csak a birkózóknak, hanem a szigeti srácoknak is szép sikert hozott a hétvége. A Csepel FC felnőtt labdarúgócsapata Nyugat felé vette az irányt az NBIII. Nyugat csoportjában, és a bajnokesélyes Ajka FC otthonában győzött 2-1-re. A kék-piros legénység ezzel a váratlan, de nagyon szép sikerrel jelezte, hogy egyáltalán nem tett le a szezon előtt kitűzött célja eléréséről, vagyis a rendkívül sűrű mezőny első felében akar végezni.

Kitettek magukért a kisebb korosztályokban focizó csepeli ifjak is, igaz, ők még az eggyel korábbi hétvégén arattak szép sikereket. Tovább menetel a Csepel FC U19-es csapata, sikerrel vette a fordulót az U17 is, csakúgy mint a BLSZ-es csapataink. Magabiztosan nyert az U14, a lányok pedig egészen pazar teljesítménnyel rukkoltak elő ismét: 10-1-re nyertek a Kőbánya ellen…

Nem véletlen, hogy Elekes Zsolt a csapat trénere a meccs után boldogan nyilatkozott:

“egy kisebb csepeli csoda van kialakulóban! Mielőtt bárki azt gondolná, hogy zöldségeket beszélek, akkor megnyugtathatom: azért beszélek ilyesmiről, mert mi magunk teremtettük meg azt, amire nem hogy nem lehetett előre számítani, de egyenesen képtelenségnek tűnt a kezdetekkor! A bajnokságban a dobogóért harcolunk!”

– áll a klub honlapján olvasható beszámolóban.

A 106 éves Csepel Futball Club egyébként folyamatosan várja a labdarúgáshoz kedvet érző gyermekeket, a 2005 -ös és annál fiatalabb korosztályokba. (Fotó: Csepel FC szimpatizánsai/Facebook)

Otthon, idegenben

Sajnos a kultúra területéről már nem tudunk ilyen jó hírekkel szolgálni. Sőt. Az a hír járja, hogy a hivatalos (Borbély Lénárd) és nem hivatalos (Németh Szilárd) csepeli városvezetés 2010 óta tartó ostroma komoly fenyegeti immár a kerületi (sőt, a hazai) kultúra utolsó független fellegvárát.

A Csepeli Munkásotthon közel százéves intézmény, amelynek központi fekvésű épületét annak idején a vasgyári munkások téglajegyeiből emelték fel, és országos szinten is az egyik legjobb közművelődési intézményként tartják számon a mai napig, legalábbis szakmai szinten.

Németh Szilárd szerint ugyanakkor csupán egy balliberális fészek, amit haladéktalanul vissza kell vennie a fideszes önkormányzatnak. Akkor is, ha tény:

a Munkásotthon soha nem volt önkormányzati tulajdonban.

Németh már jó ideje menne, hogy az állami milliárdokkal kitömött birkózóalapítványa után a Munkásotthont fenntartó alapítványt is a magánalapítványává tegye, ám a függetlenséségét még úgyahogy őrző bíróságok eddig megőrizték az intézmény függetlenségét.

Legutóbb április elején, amikor a Kúria kimondta:

Németh Szilárd nem lehet a Munkásotthont kezelő alapítvány egyszemélyes kurátora.

A kulturális szakma és a közönség által is elismert intézmény helyzete ugyanakkor a bíróság döntésétől függetlenül bizonytalan. Sajnos a működéshez a jogi és erkölcsi alap kevés, abból nem lehet villanyszámlát, alkalmazottakat stb. fizetni.

Sokak szerint Németh Szilárd kitartó lenyúlási kísérletezése mögött a Munkásotthon 5400 négyzetméteres Csepel-központi ingatlanának, benne az impozáns színházterem megszerzése áll.

Úgy tudjuk, a Munkásotthon vezetése ezért a következő hetekben arra készül, hogy a szélesebb csepeli nyilvánosságban is felhívja a figyelmet a Fidesz lenyúlási kísérletére, a tarthatatlan helyzetre.