“Kötelességünk kiállni a Munkásotthon mellett”

Közzétéve

A tavaszi választási kampányt Csepelen végigdolgozó, a parlamentbe végül listán bejutó szocialista képviselő a voksolást követően bejelentette, hogy a jövőben sem fordít hátat a 21. kerületnek, a következő években a csepeliekért kíván dolgozni az országgyűlésben.

Eddig úgy tűnik, tartja magát ehhez: a minap például azt is bejelentette, hogy

a Fidesz miatt nehéz anyagi helyzetben lévő Csepeli Munkásotthonban fog irodát bérelni.

Németh Szilárd és a fideszes csepeli városvezetés nyolc éve próbálja rátenni a kezét az ország egyik legrégebbi független kulturális intézményére. Az indokuk annyi, hogy a Munkásotthon az utolsó „kommunista fészek”, amit vissza kell adni a csepelieknek, azaz önkormányzati tulajdonba kell venni – emlékeztet ennek kapcsán a hírt közlő Sztárklikk.hu.

Némethéket nem zavarja, hogy a közel 100 éve fennálló művelődési központ soha nem volt önkormányzati (tanácsi) tulajdonban: a rendszerváltásig a Csepel Művek, utána pedig a legnagyobb vasgyári vállalatok által alapított alapítvány tartotta fenn. Sokak szerint a Fidesznek nem a kultúrára, hanem a kultúrházra, azaz a Munkásotthon 5400 négyzetméteres, központi fekvésű ingatlanára van igénye.

A 2018-as országgyűlési választáson a csepeli-soroksári körzetben induló, a jelöltségtől az utolsó napokban visszalépő baloldali politikus ennek kapcsán most azt közölte, hogy minden fillérre szüksége van a szakma és a csepeliek által is nagyra tartott, az állami és az önkormányzati támogatástól évek óta megfosztott Munkásotthonnak. A jövőben ezért az intézménytől fogja bérelni a képviselői irodáját – közölte a Sztárklikkel Bangóné.

A jelképes lépéssel az MSZP-Párbeszéd listáján mandátumot szerző képviselő a nagy múltú kulturális intézmény nehéz helyzetére kívánja felhívni a közvélemény figyelmét. Persze az sem mellékes, hogy ha közvetve is de ezzel némi költségvetési „támogatáshoz” is juttatja a Munkásotthont, hiszen a képviselők irodáinak bérletét az állam büdzsé finanszírozza.

Bangóné Borbély Ildikó egyébként Orbán Viktorhoz is kérdést intézett:

“Miért nem részesül állami támogatásban a Csepeli Munkásotthon?”

– szól a képviselő által a kormányfőnek küldött írásbeli kérdés.

Bangóné Borbély Ildikó a 21óra megkeresésére elmondta, minden országgyűlési képviselőt arra hív, hogy támogassa a nagy múltú Munkásotthon fennmaradását, akár egyszeri felajánlással, akár úgy, ahogy ő teszi. „Ez utóbbi támogatási formát különösen a magukat csepelinek mondó országgyűlési képviselőknek ajánlom” – tette hozzá a szocialista honanya.

“Kötelességünk kiállni a Munkásotthon mellett”

– nyilatkozott.

„Nem csak azért, mert a jelenlegi hatalom a megsemmisítésére tör. Még nem is csak hagyománytiszteletből, bár vitathatatlanul Magyarország és Csepel kultúrájának, történelmének egy darabja van veszélyben. Hanem, mert az intézménynek helyet adó házat a csepeli munkások, a szakszervezetek, a szociáldemokrata párt, és persze Weiss Manfréd vagyonából húzták fel.

“Tartozunk nekik azzal, hogy nem hagyjuk veszni, amit annak idején felépítettek”

– mondta.