Patkányok lepték el Csepelt

Közzétéve

A 21órának beküldött közös képviselői hirdetmény szerint. 

A sétányokról származó minapi értesítő:

A kiírásból kiderül, hogy nem kifejezetten csepeli problémáról van szó, noha olvasóink beszámolója szerint a 21. kerület az átlagnál is fertőzöttebb napjainkban. A környékbeli társasházi lakókkal, valamint közös képviselőkkel folytatott beszélgetéseinkből úgy tudjuk, a háttérben a főváros, valamint a budapesti patkánymentesítését közel 50 éve végző Bábolna Bio Kft. közötti jogi vita áll.

A cégnek nemrég járt le a szerződése a fővárossal, a városháza pedig nem hosszabbított, helyette új pályázatot hirdetett. Ezen egy másik, a piacon jóval kevésbé ismert cég nyert, a döntést azonban a Bábolna megtámadta. Július 1-étől így nincs irtás, ugyanis

a bírósági eljárás végéig nem lehet tudni, ki jogosult a munka elvégzésére.

Hogy várhatóan még hónapokig nem lesz központi patkányirtás a fővárosban? Emiatt háborognak azok az Erdősor utcai lakók is, akik most a saját társasházuk költségén voltak kénytelenek patkányirtókat kihelyezni. Ők egyébként a közös képviselőjüktől úgy tudják, hogy az idén még nem volt irtás, ami szerintük a budapesti vezetők felelőssége, hiszen a fővárosnak kötelező feladata a köztisztaság fenntartása, benne a rovar- és rágcsálóirtással.

Lehet az évtizedes tapasztalattal bíró Bábolna helyett másik céggel is végeztetni a patkányirtást, de akkor is gondoskodni kell róla, hogy jogi vita estén is folyamatos legyen a munka – mondják a lakók.

A neten kicsit utánakattintva a témának, hamar kiderül, hogy nem elszigetelt és nem is annyira új keletű a probléma a fővárosban. A már említett Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója már tavaly ősszel azt nyilatkozta a Népszavának, hogy növekedett a patkányok száma Budapesten.

A cégvezető akkor azzal indokolt:

csökkent a fővárosban a szemételszállítás hatékonysága, az éjszakára kint maradó, ételhulladékkal is teli kukákban bőven találnak táplálékot a rágcsálók.

Sajnos ezen a fronton a helyzet azóta sem javult, sőt. A múltkori, lomtalanítás során feltornyosult káoszt követően a minapi hírek szerint Csepelre nem jut elég ember, így később viszik el a szelektív hulladékot. Mondani sem kell, ez további patkányproblémákat vetít előre.

Kérdés, mit lép minderre az illegális szemétlerakók ellen az elmúlt hetekben látványos médiaoffenzívát indító csepeli városvezetés, s főleg Borbély Lénárd, aki a kerület fideszes polgármestereként a Fővárosi Közgyűlésben is pozícióban van.