Rákkeltő gyógyszerek: Csepelről indult meg a nyomozás

Közzétéve

Ismeretlen tettes ellen nyomozásba kezdett a rákkeltő vérnyomáscsökkentők ügyében az ügyészség – az eljárás Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP csepeli országgyűlési képviselőjének közbenjárása eredményeként indult.

Másként nagyon nem is indulhatott, mivel ez az az ügy, amibe, bár több százezer magyar családot érint, gyakorlatilag senki nem mert beleállni, a kormány pedig hosszú hetek óta “kussol” róla.

Az MSZP országgyűlési képviselője viszont, aki egyben a szocialisták csepeli elnöke is, nem csak a kormányt bombázta válogatott kérdésekkel, hanem érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél is, mikor indít hivatalból büntetőeljárást a valsartannal szennyezett vérnyomáscsökkentők ügyében.

Bangóné szerint ugyanis a gyógyszerek több százezer ember egészségére jelenthettek közvetlen és valós veszélyt, ezért szerinte büntetőeljárást kell indítani. Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította a Fővárosi Főügyészséghez.

A Fővárosi Főügyészség kedden jelezte, hogy az ügyben feljelentés érkezett az ügyészségre, a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség pedig megvizsgálta, és megállapította, hogy az abban foglaltak ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének gyanúját keltik. Ezért kedden ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat.

Az persze, hogy megindult a nyomozás, még nem jelenti azt, hogy a magyar betegeket mérgezéséért felelős embereknek vállalniuk kell a tettük következményét, már csak azért sem, mert az elmúlt években egészen nyilvánvaló esetekben is láttunk rá példát, hogy elhalt egy-egy nyomozás.

Mindenesetre a közvetlenül érintett mintegy 200 ezer beteg, és (szélesebb értelemben véve az érintettek körét) a teljes magyar közvélemény is közelebb kerülhetett most egy lépéssel  ahhoz, hogy végre válaszokat kapjon minden idők legnagyobb hazai gyógyszerbotránya kapcsán felmerült kérdésekre.

Bangóné pedig ígéri, nem száll le az ügyről.

„nem szabad hagyni, hogy a kormány a szőnyeg alá söpörje a mérgezett gyógyszerek ügyét, hiszen több százezer honfitársunkról és családjaikról van szó!”

nyilatkozta legalábbis még a múlt héten.