Előválasztás: Karácsony és Csepel nyert, a Fidesz vesztett

Közzétéve

A vártnál jóval magasabb részvétel mellett zajlott le Magyarország történetének első előválasztása, a fővárosban megrendezett voksoláson a csepeliek is szép számmal vettek részt.

Vasárnap lezárult az egy hete tartó ellenzéki előválasztás, amelynek nyertese Karácsony Gergely lett. Az előzetesen vártnál mindenképpen magasabb részvétel mellett rendezett főpolgármester-jelölti voksolás során összesen 34214-en szavaztak a budapestiek közül.

A vasárnap délután ismertté vált hivatalos végeredmény szerint Karácsony Gergely zuglói polgármester valamivel több, mint 27 ezer szavazatot kapott, míg a szocialista Horváth Csabára mintegy 6500 voks érkezett.

Karácsony Gergely szerint vasárnap Budapest győzött a Fidesz fölött. Konkrétan a kormánypárt megosztó politikája, illetve azon törekvése felett, hogy leszoktassa az embereket a politizálásról. Ez az új ellenzéki politika, létrehozzák az egységet a Fidesszel és Tarlós Istvánnal szemben, megvalósítják a hatalom embere ellen az emberek hatalmát – fogalmazott.

(Forrás: MTI)

A zuglói polgármester szerint ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz. Győztese pedig az a több tízezer állampolgár, aki elment szavazni, de győztesek mindazok is, akik változást akarnak.

A két ellenzéki fővárosi politikus részvétele mellett zajlott előválasztás január 28-án indult és február 3-ig lehetett leadni a voksokat. A cél az, hogy az őszi főpolgármester-választáson egy ellenzéki jelölt álljon Tarlós István fideszes főpolgármesterrel szemben, és az ellenzéki szavazatokat ne osszák meg.

A választók Budapest több pontján, köztük a csepeli piacnál felállított sátorban szavazhattak. A XXI. kerületi köztéri szavazóhelyiséget egy héten át üzemeltető MSZP-től úgy tudjuk, csak Csepelről mintegy 2000-en adták le szavazatukat.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a Csepeli Hírmondó a következő számában milyen formában számol majd be a fideszes és kormánypárti sajtó által hetek óta ócsárolt, jobb esetben elhallgatott ellenzéki előválasztásról.