Hová tűnt több ezer csepeli?

Közzétéve

Különös dolog történt Csepelen, egy év alatt eltűnt 3423 lakos a XXI. kerületből – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó csepeli MSZP-s képviselő hétfőn.

Az MSZP csepeli elnökének sajtótájékoztatóján az Index tudósítása szerint  szocialista politikus azt mondta, hogy

míg 2018 januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019 januárban a csepeli választási iroda már csak 72 759 főt talált.

A politikus elmondta, hogy a népességfogyásnak az őszi önkormányzati választáson lehet jelentősége. 2014-ben ugyanis a jegyző az akkori lakosságszám alapján alakította ki a 14 egyéni választókörzetet, és határozott arról, hogy hat induló juthat mandátumhoz kompenzációs lista alapján. 2014-ben a csepeli választási iroda még 75 053 főt talált a kerületben.

A népességfogyás úgy igazán érdekes, hogy 2014-hez képest 2018-ra több mint ezer fővel nőtt a lakosság létszáma, majd 2018-ról 2019-re több mint 3400 fővel csökkent.

Bangóné Borbély Ildikó szerint az elmúlt tíz évben stabilan 75 és 76 ezer fő között mozgott a lakosságszám Csepelen, így szerinte külön nehéz megérteni, hogy tűnhetett el egy év alatt ennyi ember.

A népességfogyás miatt az önkormányzati választáson a szocialisták szerint 14 helyett csak 12 egyéni körzet lesz, és a kompenzációs listákról az önkormányzatba jutó képviselők száma is csökken eggyel. Vagyis, a mostani 20 helyett csak 17 önkormányzati képviselő lesz a választások után Csepelen.

A kialakult helyzettel szerinte az ellenzék járhat rosszul az önkormányzati választásokon, ha nekik kedvezőtlenül rajzolják át a körzeteket a választáson. Most ugyanis fideszes polgármester és fideszes többség van a kerületben. A tavalyi parlamenti választáson ugyanakkor az ellenzéki Szabó Szabolcs legyőzte a fideszes Németh Szilárdot.

Bangóné bejelentette, hogy írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, mivel kaptak olyan jelzéseket, hogy máshol is előfordulhat hasonló lakosságcsökkenés. Ha csak az említett 3423 ember nem tűnt el Csepelről, akkor a választókerületek átrajzolása miatt a szocialista politikus szerint “máshová fogják őket átcsoportosítani.”

A szocialista politikus felidézte, hogy a tavalyi országgyűlési választáson döbbenetes választási csalásra került sor Csepelen, amikor is 23 kamupárt élt vissza ezernél is több elhunyt adataival.

„Fel lehet tenni a kérdést, hogy kinek az érdeke, hogy ez megtörténjen? Tudjuk nagyon jól, hogy Csepelen 2018-ban egyetlen körzet kivételével mindben nyert az ellenzék” – mondta.

Szerinte fel kell tenni azt a kérdést is, hogy hova tűnt ez a 3500 ember? “Esetleg választási csalás készülődik, vagy ténylegesen annyira rossz Csepelen élni, és tömegével menekülnek el a lakosok?” – kérdezi.