Hivatalos: hamis aláírásgyűjtéssel nyomult a Fidesz

Közzétéve

Megtévesztő volt a Fidesz aláírásgyűjtése – mondta ki a Kúria. Ezzel megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. Az ügyben a Momentum tett panaszt egy videofelvétel alapján, amin az látható, hogy

a Kálvin téri aluljáróban Fidesz-aktivisták Orbán Viktor programját támogató aláírásokat gyűjtöttek, de azt állították, hogy az EP-választásra, a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat gyűjtik.

Ezek után a Kúria megállapította, hogy az aktivisták – az általuk elmondottak, valamint a pulton látható felirat ellenére – egyértelműen nem az EP-választáshoz szükséges aláírásokat gyűjtötték, így tevékenységük alkalmas volt a választók megtévesztésére. A határozatban megjegyzik: az efféle aláírásgyűjtés akkor nem jogsértő, ha a választók pontosan tudják, hogy aláírásuk milyen célt szolgál és adataikat mire használják fel.

Nem ez volt az első gyanús eset a Fidesz kampánya részéről az elmúlt hetekben. Mint néhány napja lakossági panaszokra alapozva megírtuk, Csepelen is keményen készül a választásokra a Fidesz:  bő öt héttel a május végi európai parlamenti választás előtt számos csepeli számolt be arról, hogy ismeretlen fekete bőrdzsekis fickók csengetnek be hozzájuk a kormánypárt nevében gyűjtve a támogató aláírásokat, és az aláírás megtagadása után jegyzetelnek, írogatnak, feljegyeznek róluk.

(Kiemelt kép: Fidesz.hu)