Feljelentés a Németh Szilárd képével díszített ingyensörök miatt

Közzétéve

Hűtlen kezelés és tiltott kampányfinanszírozás gyanúja miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Szenteczky János, az MSZP csepeli frakcióvezetője egy 2018 áprilisi önkormányzati buli miatt.

A fideszes Borbély Lénárd vezette önkormányzat tavaly április 7-én rendezte meg a Magyar Ízek Kavalkádja című eseményt. Amely ugye véletlenül éppen egy nappal az országgyűlési választások előtt volt. A rendezvényen pedig, nyilván szintén véletlenül éppen a fideszes Németh Szilárd arcával díszített Csíki sört osztogattak.

A csepeli önkormányzat utólagos magyarázata szerint a tavaly márciusban megrendezett zászlóünnep kísérőrendezvénye lett volna az ízkavalkád, ám akkor a rossz idő miatt elmaradt, így később kellett pótolni. Csakhogy a Daru-dombon rendezett bulin a fő fellépő Irigy Hónaljmirigytől eleve április 7-re kértek árajánlatot. Tehát elég gyanús, hogy valójában Németh Szilárd Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt kampányzáróját szervezte meg az önkormányzat. Közpénzből.

Egy nappal a tavalyi országgyűlési választás előtt Borbély Lénárdék sörosztós bulival rukkoltak elő a Daru dombon.

A Szenteczky János által tett, és a 21órához eljutott feljelentés szövege szerint a történtek felvetik választási csalás gyanúját, hiszen mégiscsak ellenszolgáltatásért próbálták rávenni Németh Szilárd támogatására a rendezvény résztvevőit.

A feljelentés szövegében Szenteczky kifejti, hogy

az átlagember számára egyértelműen az a látszat keletkezett, hogy a rendezvény célja Németh Szilárd országgyűlési képviselővé választásának elősegítése, a rendezvényen részt vevő választók ezirányú befolyásolása.

Szenteczky szerint szükséges azt is rögzíteni, hogy

a rendezvény időpontjában Németh Szilárd semmiféle közjogi jogviszonyban nem volt Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatával.

Az persze erősen kérdéses, hogy a Polt Péter vezette ügyészség elrendeli-e egyáltalán a nyomozást az átlag jogérzékkel nézve is erősen neccesnek tűnő ügyben. De az jogi ismeretek nélkül is kijelenthető, hogy:

1. A fenti fotókon látható „ingyensör” osztogatásának más célja a választások előtti napon nagyon nem lehetett, mint a választók befolyásolása.

2. Németh Szilárd sem a sörosztás, sem a rendezvény finanszírozásában nem vett részt, ezt a saját bevallása is bizonyítja. (Németh Szilárd korábban azzal hívta fel magára a közfigyelmet, hogy 0 forintból oldotta meg a kampányát.)

3. Az önkormányzat fideszes vezetése sem 2018 előtt, sem azóta nem tartotta fontosnak megrendezni a Magyar Ízek Kavalkádját, de maga Németh sem tartotta szükségesnek, hogy ismét ingyen sörrel kedveskedjen a csepelieknek.

(Persze lehet, hogy a készleteiket az őszi önkormányzati választás előtti napra tartogatták.)

Az önkormányzat hivatalos honlapján egyébként „Sorsfordító nap: zászlóavatás a Daru-dombon” címmel, 2018. április 8-i dátummal számoltak be a nagy napról. Ebből valahogy kimaradt, hogy a rendezvényen rendesen fogyott a Németh nevével és képével ellátott ingyensör. Na meg a közpénz is.