Pár éve még hallani sem akart a fideszes önkormányzati vezetés arról, hogy beszámoljanak a munkájukról

Közzétéve

A XXI. kerületet ellepő önkormányzati táblatenger még a nyári strandbotránynál is nagyobb hullámokat vert. A különböző helyi Facebook-csoportokban hetek óta témát adnak a több mint 10 millió forintból kitett „eredményjelző” táblák, amiket a Borbély Lénárd vezette fideszes önkormányzat a csepeliekkel fizettet ki.

A pofátlan önfényezést követő elemi felháborodást látva persze azonnal beindult az önkormányzati ellenkommunikáció, aminek a lényege, hogy ez a táblázás igazából kötelezettsége is az önkormányzatnak, meg az önkormányzati képviselőknek. Azt most hagyjuk, hogy egyetlen ellenzéki képviselő sincs a plakátokon, arról kizárólag fideszes politikusok mosolyoghatnak le a csepeliekre, holott négy körzetben sem a kormánypártiakat választották a legutóbbi, 2014-es önkormányzati választáson a kerületiek. Hagyjuk azt is, hogy a táblázást elrendelő javaslatról rohamtempóban, a bizottságok véleményének kihagyásával döntöttek június 13-án.

Ennél ugyanis érdekesebb, hogy nem olyan rég a fideszes többségű képviselőtestület még simán leszavazta, hogy be kelljen számolniuk a munkájukról a képviselőknek. Hudák János, aki akkor még a Párbeszéd színeiben volt a testület tagja terjesztett fel 2015 decemberében egy ilyen javaslatot, amit akkor a fideszesek még napirendre sem voltak hajlandó venni.

Az ellenzéki képviselő által benyújtott javaslat konkrétan a csepeli önkormányzati képviselők munkájáról való beszámolási kötelezettségét írta volna elő, az indítvány napirendre vételéről szóló testületi vitából pedig kiderül, hogy Borbély Lénárdnak és a fideszes többségnek esze ágában sem volt egy ilyen rendelet elfogadása.

A 2015 decemberi testületi ülés jegyzőkönyvének részlete.

Ennek ellenére most mégis a tájékoztatási kötelezettségre hivatkoznak a fideszes városvezetők.