Borbély 2-3 éve még megszüntette volna, most beígérte: “2-3 éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet majd utazni”

Közzétéve

Több csúnya kisiklás után egy röhejes, és egészen légből kapott ígérettel igyekszik sínre tenni Borbély Lénárd kampányát a Fidesz.

Két-három éven belül felújított nyomvonalon és új szerelvényekkel utazhatunk a csepeli HÉV-vel – ígérte be Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Borbély Lénárd csepeli polgármester társaságában csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

A csepeli Ittlakunk által is átvett hír arra nem tér ki, hogy

a fideszes polgármester 2-3 éve még egész mást tervezett a XXI. kerület legfontosabb közösségi közlekedési eszközével, konkrétan megszüntette volna a HÉV-et.

A Németh Szilárd által támogatott Borbély Lénárd a kormánypárti többségű fővárosi közgyűlésben 2016-ban mindenfajta kerületi lakossági egyeztetést mellőzve megszavazta a vasút felszámolását és villamosra való lecserélését.

Tehát a csúcsidőben hat kocsival közlekedő HÉV-szerelvények több száz fős utasforgalmát szimpla villamosokkal vitette volna el, ami szakértők szerint csúcsidőben azt jelentette volna, hogy a 6-7 percenként közlekedő HÉV-szerelvények helyett 2 percenként kellett volna indítani ezeket csak az egyik irányba, azaz percenként haladt volna át egy-egy szerelvény minden szakaszon.

Emellett amúgy az sem világos, mire alapozza Borbély a felújításról szóló ígéretét. A 2018-as kormánydöntés, amire hivatkozik, ugyanis csak tervezésre szól, ami a tervek szerint 2023 végén, azaz több mint négy év múlva fejeződhet be.

Tehát nemhogy kivitelezésről, de egy kapavágásról nincs szó a következő négy évben. Ennek ellenére két és fél héttel az önkormányzati választás előtt Borbély simán bemondta, hogy 2-3 éven belül felújítják a héveket.

Egy ekkora kamuhoz tán Németh Szilárd sem adná az arcát. Nem csoda, hogy Tarlós István is a helyettesét küldte légvárat építeni Csepelre csütörtökön.

A csepeli HÉV megszüntetése egyébként 3 éve, 2016-ban az olimpiai pályázat kapcsán merült fel, ám az a mai napig rejtély, hogy a csepeli fideszes városvezetésben hogyan merülhetett fel, hogy a lakosság megkérdezése nélkül meg lehet ezt lépni.

Nem csoda, hogy nagy botrány lett a dologból. És nem csak azért, mert racionális érvet egyet sem bírt felhozni a kerületi vezetés a HÉV villamosra váltása mellett. Hanem amiatt is, hogy a kerület mindennapi életét alapjaiban befolyásoló tervről az érintett lakosságot egy szóval nem sikerült megkérdezni.

A helyi érdekű vasút kapcsán nem olyan rég, 2016-ban még a helyi érdekek érdekelték a legkevésbé Borbély Lénárdot. (Forrás: csepel.hu)

Hogy a HÉV-vel kapcsolatos friss fideszes ígéretnek mennyire hisznek a történtek után a csepeliek, az majd október 13-án derül ki.