Trollkodni próbált a csepeli Fidesz, Borbély Lénárd fizethet rá

Közzétéve

Nem elég, hogy jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla Borbély Lénárd bírósági beadványát, még tízezer forint illetéket is fizethet a fideszes polgármester.

A bájos kis történet úgy kezdődött, hogy szeptember 30-án Bercsik Károly fideszes önkormányzati képviselő felnyomta a helyi választási bizottságnál (HVB) a hatpárti csepeli ellenzéki összefogás „Szigeti Szemle” néven megjelenő újságját, mivel szerinte a kiadványban megtévesztő módon jelent meg Erdősi Éva XXI. kerületi polgármesterjelölt neve alatt, hogy ő „az ellenzék XXI. kerületi polgármesterjelöltje”.

Ez Bercsiknek (valójában a csepeli Fidesznek) azért nem tetszett, mert a Jobbik hivatalosan nem jelölőszervezete Erdősi Évának, a párt „csupán” támogatóként áll a közös ellenzéki polgármesterjelölt mögött. De Bercsik képviselő (valójában a csepeli Fidesz) azt is kifogásolta, hogy a hatpárti csepeli ellenzéki együttműködés közös jelöltjeinek felsorolásánál ott van a Jobbik jelöltje és logója is. Szerintük ezzel a csepeli ellenzék megtévesztette a választókat.

A fideszes többségű HVB a fideszes kifogásoknak helyt adva először megállapította, hogy szerintük is megtévesztő, hogy Erdősi Évát hat ellenzéki párt jelöltjeként mutatták be újságban, mivel szerintük ezzel azt sugallták, hogy ezek a pártok hivatalos jelöltje is egyben. A furcsa indoklással megtoldott döntésével a HVB félmillió forintra büntette a lap hivatalos kiadóit, azaz Karácsony Gergelyt és az MSZP-t.

A döntést a szocialisták megfellebbezték, így került az ügy a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elé. Az FVB pedig a döntést megváltoztatta és Bercsik (valójában a csepeli Fidesz) kifogását elutasította, mondván: nem ért egyet azzal, hogy a kiadvány azt sugallja vagy bárhol azt állítja, hogy Erdősi Éva a Jobbiknak is hivatalos polgármesterjelöltje.

Ezt viszont már Borbély Lénárd fideszes csepeli polgármester sem akarta annyiban hagyni, és ügyvédjei útján továbbvitte az ügyet a Fővárosi Ítélőtába elé. Csakhogy nem járt szerencsével, ugyanis a bíróság elutasította a felülvizsgálati kérelmét, amiben például olyan érdekességeket ír, hogy a Jobbik nem is támogatja Erdősi Évát.

A kép előterében Erdősi Éva, az ellenzék XXI. kerületi polgármesterjelöltje. Mögötte a hatpárti csepeli ellenzéki összefogás 12 egyéni képviselőjelöltje, köztük a jobbikos Kovács Dávid Attila (jobbról az ötödik) és Dániel András (jobbról az első).

Érthető persze, hogy a csepeli Fidesznek fáj, hogy hat ellenzéki párt megállapodott a csepeli Fidesz leváltása érdekében. Az már kevésbé érthető, hogy Borbély Lénárd miért kizárólag a szavakon lovagolt az ellenzéki kihívójával kapcsolatban, ahelyett, hogy kiállt volna Erdősi Évával egy nyílt vitára például.

Azt a tízest kilenc hatalomban eltöltött év után azért talán lesz miből befizetni.