Az ellenzék lemondatná a soroksári fideszes polgármestert miután támogatást szavazott meg magának

Közzétéve

Kedden a soroksári képviselő-testületben a kerület idei költségvetéséről szavaztak a képviselők, azonban még mielőtt a gombnyomásra sor kerülhetett volna, a Fidesz által támogatott polgármesternek kellett magyarázkodnia, egy a költségvetésből megtámogatott, eltitkolt ingatlanjáról.

Forrás: Alfahír

Staudt Csaba ellenzéki képviselő a szavazás előtt meglepő kérdéssel fordult a képviselőtársaihoz, ugyanis arra volt kíváncsi, hogy van-e a testületben valaki, aki személyes érintettség miatt úgy érzi, hogy nem szavazhat a költségvetésről. A képviselő lépését értetlenség fogadta és senki sem jelentkezett.

Ezt követően Staudt Csaba arról számolt be, hogy Bese Ferenc polgármesternek tulajdonrésze van egy olyan ingatlanban, amelyet a költségvetés 60 millió forintos támogatásban részesít. A képviselő mindezt az ingatlan tulajdoni lapjával bizonyította. A polgármesternek ugyanúgy, ahogy a többi képviselőnek is ilyen esetben bejelentési kötelezettsége van, a kerület jegyzőjének az elmondása szerint. Ez pedig azért fontos, mert az érintettség miatt a testületnek kell szavaznia arról, hogy az adott képviselő, jelen esetben a polgármester részt vehet-e az adott szavazásban.

Bese Ferenc ezt követően a maga módján megpróbálta tisztázni a helyzetet. Elmondása szerint neki nincs tulajdona abban az épületben, mert azt már korábban a feleségének adományozta, csak a földhivatalban még ezt nem vezették át. Valóban szerepel a polgármester felesége a tulajdoni lap széljegyén, azonban ettől nem változik kevésbé a politikus érintettsége. Bese ezt követően azt bizonygatta, hogy a szavazás előtt jelezte volna érintettségét, ezt azonban megkérdőjelezi az a tény, hogy Staudt Csaba kérdésekor még mélyen hallgatott.

Soroksár polgármestere elismerte, hogy a szóban forgó ingatlan az ő tulajdonában volt és a tulajdoni lap szerint még jelenleg is ő a tulajdonosa, de arra a kérdésre már nem volt hajlandó válaszolni, hogy akkor miért nem szerepel az ingatlan a vagyonnyilatkozatában. A további magyarázkodás helyett inkább a menekülő utat választotta, és csak annyit közölt az ellenzéki képviselővel, hogy majd írásban megválaszolja kérdést.  Ezt követően a fideszes többségű testület nem találta érintettnek a polgármestert, aki így szavazhatott egy olyan ingatlan a felújításának a támogatásáról, amelyben tulajdonrésze van.

Az ügynek azonban nincsen vége, Bereczki Miklós ellenzéki önkormányzati képviselő lemondásra szólította fel Bese Ferencet, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pedig feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a fideszes polgármester vagyonnyilatkozata miatt, valamint vizsgálatot kezdeményezett az Állami Számvevőszéknél és Pintér Sándor belügyminiszternél is. Továbbá a szocialisták újból kezdeményezik a vagyonnyilatkozati rendszer megreformálását, annak érdekében, hogy azok ténylegesen tükrözzék a valóságot.