Tovább folytatódik a csepeli HÉV-et érintő ötletelés

Közzétéve

A Fidesz 2016-ban még megszüntette volna, 2019-ben már felújította volna, 2020-ban pedig már meghosszabbítaná a csepeli HÉV vonalát.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, még az olimpiarendezés keretében a fideszes vezetésű főváros – Csepel szintén fideszes kerületi vezetésével egyetértésben – megszüntette volna a csepeliek közlekedését alapvetően meghatározó HÉV-vonalat és azt inkább villamosra cserélte volna. A terv nem valósult meg és mintha semmi sem történt volna a tavalyi önkormányzati választási kampányban Borbély Lénárd, régi-új polgármester már azt ígérte, hogy 2-3 éven belül felújított nyomvonalon és új szerelvényekkel utazhatnak a csepeliek a HÉV-vel.

A választás lezajlott majd ismét nyugvópontra került a HÉV felújításának ügye. A mai napon azonban Vitézy Dávid a Fidesz által létre hozott Budapesti Fejlesztési Központ vezetője bejelentette, hogy kiírtak egy tendert a budapesti HÉV-vonalak fejlesztésére. A terv szerint teljesen felújítanák a csepeli HÉV-et, a Közvágóhíd állomástól föld alatt a Kálvin térig meghosszabbítanák a vonalat, továbbá a felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány terveznének a Boráros tér és a Déli Városkapu között.

Terv van, a tender kiírva csak azt nem tudhatjuk, hogy mikor lesz belőle valami. Eddig csak az a biztos, hogy a fideszes politikusok időről időre előhúzzák a csepeli HÉV – nagyon is szükségszerű – felújításának ígéretét.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP csepeli szervezetének elnöke úgy nyilatkozott a 21órának, hogy „örvendetes, hogy Vitézy Dávid felfigyelt arra, amiért az ellenzék, köztük a szocialisták is évek óta dolgoznak. A HÉV-et fejleszteni kell, azonban lehet, hogy a csepelieknek egyelőre annyival kell beérniük, hogy legalább már nem akarja a fideszes kerületi vezetés megszüntetni az egyik legfontosabb tömegközlekedési eszközüket.”