Szenteczky – jogerősen felmentve!

Közzétéve

A hír igaz, bár a közpénzből üzemeltetett csepeli média erről mélyen hallgatott: Szenteczky Jánost, az MSZP korábbi csepeli önkormányzati képviselőjét és helyi elnökét a Fővárosi Törvényszék 2020. január 3-án jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól. Csak ez az egy ügy közel három évig tartott és csak egy volt abból a több mint félszáz eljárásból, amit az elmúlt tíz évben az MSZP-s politikussal szemben a csepeli Fidesz vezetői megtorlásul indítottak.

A feljelentés és a vád arról szólt, hogy Szenteczky a csepeli vagyonkezelő vezérigazgatójaként azért bízott meg egy ügyvédi irodát 2010 nyarán, hogy a saját érdekei szerint, közpénzből járjon el az ügyvéd. Annak ellenére, hogy először a rendőrség majd később az ügyészség is azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény, a Csepeli Városgazda mégis úgy ítélte meg, –talán politikai nyomásra – hogy pénzt és időt nem kímélve pótmagánvádlóként hívja perbe az ellenzéki politikust. Az eljárás ideje alatt pedig az impresszum nélküli, ám ma már közismerten „Ábel-közeli” blog, valamint az önkormányzat közpénzből fenntartott sajtóorgánumai „teli szájjal üvöltötték”, hogy Szenteczky bűnöző, amiért közpénzből fizette a saját érdekében alkalmazott ügyvédet.

Az első fokon eljáró bíróság az eljárást azzal az ítélettel zárta le az, hogy Szenteczky Jánost felmenti az ellene emelt hűtlen kezelés vádja alól. A csepeli Fidesz azonban nem tudta elfogadni, hogy közel tíz év elteltével, a saját elmondásuk szerint is több mint 50 feljelentés és több millió forint ügyvédekre költött közpénz után sem tud mást felmutatni Szenteczky ellen, mint egy becsületsértést, rágalmazást. Ezért a városgazda vezetője nem állt, nem állhatott le, és fellebbezett.

A másodfokú bíróság pedig az ülését az ügyben eredetileg 5 nappal az önkormányzati választás előtti időpontra tűzte ki, amit azonban egy nappal a tárgyalás előtt elhalasztották arra hivatkozva, hogy az ügy iratai nem érkeztek meg időben a bíróságra. Ezek után az új tanácsülést 2020. január 3-án tartották meg, ahol a másodfokú bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet.

Tekintsünk el most annak a találgatásától, hogy vajon egy ilyen ítélet a kampány során hogyan befolyásolta volna a választás eredményét Csepelen. Ahogyan az arról való „kesergéstől” is, hogy ma Magyarországon valakit erkölcsileg úgy tönkre lehet tenni, mint ahogy a csepeli Fidesz tette ezt Szenteczkyvel. Amellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, hogy valaki vagy valakik úgy döntöttek, hogy a politikus bemocskolását közpénzből finanszírozzák. Éppen ezért ebben az ügyben Takács Krisztián képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a városgazdához, hogy kiderüljön, kinek vagy kiknek a döntése alapján vádoltak meg igaztalanul egy ellenzéki politikust, és vajon mennyit költöttek és buktak el csak az ügyvédi költségen?