A betegek érdekében újra létre kell hozni az Egészségbiztosítási Felügyeletet

Közzétéve

Orbán Viktor nemcsak az évértékelőjén, hanem szinte sohasem beszél az egészségügyről és a betegekről, a nehézségeikről és a jogaikról. Mondhatnánk, hogy ez nem meglepő, hiszen a 2010-es kormányra kerülése után nem sokkal megszüntette az Egészségbiztosítási Felügyeletet, amelynek a feladata volt a betegjogok hatósági védelme.

Forrás: MTI

Ez a felügyelet volt az, amely kivizsgálta a betegeket érintő jogsértéseket és a súlyos műhibákat, ellenőrizte a kórházakat, és még az olyan esetekkel is foglalkozott, amikor az orvosok vagy az egészségügyi személyzet csak nem megfelelő hangnemben beszélt a beteggel. A hivatal komolyan vette a munkáját, hiszen a sajtóban megjelent hírek alapján is vizsgálatokat indított.

Ma Magyarországon nagy szükség lenne egy ilyen felügyeletre, hiszen rengeteg olyan ügyről számol be a sajtó, amikor a betegek jogai sérülnek. Sajnos a csepelieket és a soroksáriakat is ellátó Jahn Ferenc Kórházban is több ilyen eset történt. Emlékezhetünk arra az epilepsziás kismamára, aki a kórház előtt kapott rohamot, de 20 percig nem kapott segítséget vagy annak a betegnek a kálváriájára, aki 18 órán keresztül várakozott a sürgősségin, illetve arra esetre, amikor az ágyi poloskák miatt egy teljes osztályt fertőtleníteni kellett.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP csepeli szervezetének elnöke úgy véli, hogy a betegek alapvetői jogait sértő esetekben hatékony fellépésre van szükség, mert mindenkinek joga van a megfelelő színvonalú ellátásához. Elmondása szerint az MSZP ennek érdekében kezdeményezi egy olyan felügyelet létrehozását, amely ezt biztosítani tudja a betegeknek.