MSZP: Hiába támad a kormány – sem a járvány, sem a drámai következményei nem múltak el

Közzétéve

Nem a megszólaló alanyok személyazonosságát, hanem az általuk elmondottak valóságtartalmát kellene vizsgálnia Kásler minisztériumának és a kormánypropagandának – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó. Csak ő több mint 30 olyan végzetes esetről értesült, ami a felelőtlen kórházkiürítések miatt történt.

Újabb fertőzésekről sőt, végzetes áldozatokról is beszámoltak a hétvégi hírek és sajnos Magyarországon is. Csehországban, Horvátországban, Ukrajnában ismét koronavírus-fertőzések bukkantak fel, miközben éppen szélesre tárják a kapukat a közös határokon. Több mint kapkodó önigazolással igyekszik a kormány azt bizonygatni, hogy biztosan ül a vírusjárvány nyergében, holott a gyeplő már rég kicsúszott a kezükből.

Már unalomig koptatott taktikájuk szerint egyszerűbb az ellenzék kritikáját szapulni és bottal ütni, semmint azokat a kérdéseket megválaszolni, hogy Kásler miniszter mikor vállalja nyíltan a felelősséget a teljesen értelmetlen és indokolatlan mértékű, több tízezres kórházi ágyszám-felszabadítás drámai következményeiért. Amint a díleri delíriumban két-háromszoros túlárazással állami finanszírozásból közpénzen beszerzett és a hajdani beléptetőkapukra emlékeztető raktározással ki tudja meddig por alá helyezett lélegeztetőgépek beszerzéséért sem, aminek a több tízmilliárdos haszna ismeretlen NER-zsebekbe vándorolhatott.

Ehelyett egyszerűbb pitiáner sértegetésekkel elégtételt venni a tények felvállalása helyett. Márpedig a tények makacs dolgok s a tények azt bizonyítják, hogy Kásler miniszter elkapkodott intézkedéseinek több áldozata lehetett, mint arról a közmédia beszámolni merne. Márpedig a valóság feltárása bizony az ellenzék dolga is, ha nincs érdemi és hiteles köztájékoztatás Magyarországon, az ellenzék pedig arra támaszkodhat, amiről a választóitól értesül, még az akaratlan tévedés kockázatának a felvállalása mellett is – ellentétben a felelős szakminiszterrel.

Márpedig volna mit feltárni a járvány következtében elkövetett szakmai hibák sodrából, nem is kevés, legalábbis a valóság erről tudósít, amint az MSZP-s politikus értesült a lakossági megkeresésekből. A helyzet pedig drámai: csak ő több mint 30 olyan esetről kapott hírt, amelyek a járvány miatt felfüggesztett körházi kezelésekkel, a lecsupaszított szakrendelésekkel hozhatók összefüggésbe. A politikus a legkevésbé sem kérdőjelezi meg a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések szükségességét – azt már igen, hogy a legteljesebb szakmai körültekintéssel hozták-e meg ezeket és léptették életbe. Véleménye szerint a máig ható szakmai hibák már azzal elkezdődtek, hogy a veszélyhelyzet ellenére a 65 éven felüli orvosokat „kivonták a forgalomból”, minimalizálták az orvoslátogatás lehetőségeit s ezt követte a nagypénteki „Kásler-levél”, a több mint 30 000 kórházi ágy letakarításáról. 

„Végzetes kockázatot jelentett, hogy a rászorulók milyen nehézségek árán vagy sehogy sem jutottak hozzá a szükséges alapellátáshoz, a háziorvosi ellátás is gyakorlatilag telefonos kezeléssé minimalizálódott, elmaradtak kezelések, műtétek és ezek protokolljáról a járványveszély alatt senki sem gondoskodott” – nyilatkozta a szocialista politikus. „Mindezt végzetesen megterhelte az ágyszámfelszabadítás miatt hazaküldöttek tömeges száma és az utógondozásról való szakmai felkészülés hanyagsága. Hozzám legalább 30 olyan drámai esetről érkezett információ, ami annak kapcsán állt be, hogy a beteget a kórházból elküldték, vagy elmaradt a szükséges kezelésének a biztosítása.”

Arra a kérdésre, hogy a beérkezett információk és esetek hitelességét milyen mértékben sikerült visszakeresni, Bangóné Borbély Ildikó hozzátette, hogy ő, illetve politikustársai arra kénytelenek támaszkodni, amit a hozzájuk forduló segítségkérő állampolgárok elmondanak. A lehetőségek szerint természetesen igyekeztek megfelelő szakmai információkat begyűjteni, de az egészségügyi protokoll és a máig fennálló hírzárlat nem minden esetben könnyítette meg a dolgukat s így a kétségbeesetten hozzájuk forduló állampolgároknak megadható válaszok teljességét sem:  

„A legkülönbözőbb közösségi csatornákon keresztül kerestek meg az emberek a családjukban történt kisebb-nagyobb drámákkal, tragédiákkal, amiket felelős és szociálisan érzékeny politikusként nem lehet válasz nélkül hagyni – legalábbis az MSZP-ben nem. Hozzátartozók, sok esetben maguk az érintettek kerestek meg, hogy egy-egy felháborító esetben mit lépünk a hanyag ellátások ellen s a legkevésbé az az első gondolatunk, hogy a fájdalmuk mögött sandaság volna, főként, ah halálesetekről van szó, amint ez nem is történt. Tévedések bárhol előfordulhatnak, de a tény akkor is tény, hogy túl sok indokolatlan áldozatot követelt a központi utasítások által meghozott intézkedések elkapkodott dilettantizmusa. S ezt nem rajtunk, hanem az illetékes minisztériumon és annak vezetőjén kell számon kérni.”

Bangóné drámainak tartja, hogy ezeket az eseteket a mai napig igyekeznek a szőnyeg alá söpörni a kormány részéről, holott tragédiák soráról van szó, amiből egy áldozat is egy életre kihathat egy családban. Az is a kormányzati dezinformálásnak köszönhető, hogy a köztudatban főként az idős áldozatok képe maradt meg, holott ennél sokkal riasztóbb a helyzet:

„Tévedés, hogy csak az idős korosztályt sújtotta volna a járvány és annak következményei: újszülött babától idős emberekig teljes korosztályi spektrumon szedett áldozatot ez az időszak, amint erről beszámoltak a hozzánk forduló állampolgárok. Arra pedig külön felhívták a figyelmemet, hogy korántsem csak az idős korosztályra volt jellemző a halálozás, leginkább a 40-50 körüli korosztályra volt frekventáltan veszélyes. Mindez főként azért nagyon elkeserítő, mert ha megnézzük a statisztikákat, akkor abból kiviláglik, hogy 60 éves korig alig terhelik az egészségügyi ellátást. Az természetes, hogy mindent meg kellett tenni a 60 éven felüliek védelmében, na de ez nem jelenti az, hogy a többi alapellátás nagyrészét elzárják a rászoruló korosztályok elől. Márpedig ez történt és ennek a hatása, bármennyire is nem akar szembenézni ezzel a kormány, a mai napig terheli az egészségügyi felelősöket. Érintett orvosokat pedig, akik minderről nyíltan vállalva beszélnének, nagyon nehéz találni a megfélemlítések miatt” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó a Hírklikk megkeresésére.