Váratlan fordulat – Csepel díszpolgára lett a III. kerülethez kötődő bukott főpolgármester

Közzétéve

Csepel Képviselő-testülete csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy 2020-ban Csepel Díszpolgárának választja Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugalmazott lelkipásztort, a Csepeli Lelkészi Kör megalapítóját.

Az önkormányzati laudáció szerint Tarlós István városvezetői megbízatásának kezdete három évtizedre nyúlik vissza, amikor is a rendszerváltás utáni első önkormányzati választásokon Óbuda-Békásmegyer közügyeinek elsőszámú alakítójává vált. Nem mellesleg az SZDSZ színeiben kezdve a politikai pályáját, de ez már kimaradt a méltatásból.

Megtudhatjuk továbbá, hogy eredményes, lelkiismeretes, a lokális érdekeket mindenkor előtérbe helyező polgármesteri munkásságának köszönhetően 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is nagy fölénnyel választották újra a kerület lakosai. Az irányítása alatt 1990 óta elvégzett munka teljes mértékben igazolást nyert, hiszen négy cikluson keresztül, 16 évig irányította a III. kerületet. 2006 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés meghatározó tagjaként tevékenykedett.

2010-ben választották meg Budapest főpolgármesterévé és két cikluson át tartó vezetése alatt Budapest nem csupán a budapestiek otthona volt, hanem valóban a nemzet fővárosává válhatott és a város történetének egyik legsikeresebb korszakát élhette meg – a csepeli önkormányzat vezetése szerint.

Arra a logikus kérdésre, hogy mi köze is a XXI. kerülethez, az indoklás bicegő válaszában arról írnak, hogy Tarlós István főpolgármesteri munkássága során mindvégig szívén viselte Csepel és a csepeliek ügyét: neki köszönhetően a főváros költségvetésében mindig jutott hely a csepeli fejlesztéseknek és beruházásoknak.

A magyarázat szerint Tarlós István nem csupán felismerte, hogy Csepel Budapest eddig alig felfedezett aranytartaléka, hanem a kiváló adottságokkal rendelkező kerületet bekapcsolta Budapest vérkeringésébe és nagy mértékben hozzájárult a kerület arculatának megújításához. A köz szolgálatában polgármesterként eltöltött közel 30 éve alatt számtalan alkalommal bizonyította, hogy a saját közösségéért, legyen szó Óbudáról vagy a nemzet fővárosáról indokolják az indokolatlan önkormányzati kitüntetést.

A csepeli önkormányzat fenti méltatása alapján, ha betűhíven olvassuk, Tarlós István az elkövetkező 21 évben minden kerülettől átveheti a díszpolgári címet tekintve, hogy két cikluson át a főváros összes kerületével szoros kapcsolatban állt és a szívén viselte azok sorsát. Elvégre ezért volt főpolgármester. Aki elvesztette a választásokat.