Csepelen erősít az MSZP, összezár az ellenzéki összefogás érdekében

Közzétéve

Egy hete került ki egy hosszú és a belső konfliktusokat tapintatlanul a nyilvánosság elé lapátolt sértődött poszt a helyi MSZP-s nagyöreg Dobák István részéről, aki elfogult magyarázkodással reagált arra a tényre, hogy változások kellenek a kormánypárt megtörésére. A helyi szocialisták elnöke, Bangóné Borbély Ildikó nem híve a kibeszélésnek – a belső konfliktusnál fontosabbnak tartja a csepeli ellenzék erősödését. 

A csepeli ellenzéki pártoknak az őszi választás idején az utolsó pillanatban sikerült megegyezniük, amikor már szinte a körmükre égett az ajánlások begyűjtése. Mindenki tudta, hogy amint létrejön a hatpárti egyeztetés, mindenkinek fel kell adnia valamennyit a saját pozíciójából a közös együttműködés és fellépés érdekében.  Érdeksérelmektől sem mentes kompromisszumokra lesz szükség a hatékony összefogás erejéhez a kormánypárttal szemben, ez teljesen nyilvánvaló és egyértelmű volt.

Mint kiderült, a helyi választói akarat is ezt szorgalmazza és a teljes ellenzéki összefogásnak szavaz bizalmat, ez itt sem volt másként, amint történt a többi körzetben is. Az vitathatatlan tény, hogy mindezt kemény munka árán tudták megteremteni Csepelen, amint az is tény, hogy ehhez mindenkinek fel kellett áldoznia valamit a pozíciójából – ez azt is jelentette, hogy 2014-hez képest nem indulhatott mindenki egyéni körzetben. A konfliktus innen ered.

Mi a konfliktus? A konfliktus az, hogy az egyik, több cikluson át egyéni önkormányzati MSZP-s képviselő, Dobák István a fentiek értelmében nem indulhatott.

A 69 éves Dobák István azzal próbálta védeni a pozícióját, hogy egy esetleg rosszul megválasztott fiatalabb jelölttel szemben a körzetét csak ő tudja megvédeni/megnyerni, amiért ciklusokon át tevékenykedett. Az élet erre néha persze rácáfol – a helyette elindított 48 éves Losonczi Róbert magabiztos többséggel hozta a körzetet. Ez is azt bizonyította, hogy az embereket az érdekelte, hogy végre létrejött az ellenzéki összefogás, erre szavaztak és egy ember állt szemben egy kormánypártival.

A 2019-es választáskor az összefogás kompromisszumaként 3-3 körzetet kapott az MSZP, a DK, a Momentum, kettőt a Jobbik és egyet az LMP – a szocialisták a háromból hármat meg is nyertek úgy, hogy a kampány alatt lényegében végig őket ütötte az ellenfél.

Hogy a magát mellőzöttnek vélő Dobák István miért most érezte úgy, hogy személyeskedő támadást intéz a harcostársai ellen, annak a legkézenfekvőbb oka az lehet, hogy tisztújítás közeledik a pártban, s a szeptemberi kongresszusra vissza szeretne simulni rég megszokott, komfortos pozíciójába.

Ehhez – a jelek szerint – egy belső konkurenciaharcban tervezhetett előremenekülni, egyúttal egy finoman szólva sem túl bajtársias gesztussal a nyilvánosság elé lökve a „családi” vitát.

A kormánypárttal szembeni egyetlen hatékony fellépésnek, az összellenzéki összefogásnak súlyosan ártó kibeszélés miatt az MSZP belső vizsgálatot indított, elvégre egy pártnak vannak kimondott és ki nem mondott etikai szabályai is, amibe nem tartozik bele a hátbatámadás. Legalábbis ez a következtetés vonható le az egyik megtámadott, Bangóné Borbély Ildikó szavaiból, akit az éppen összezáró és új hangot kereső MSZP-vel szembeni belső támadásról kérdeztünk:

-Párttársunk csalódását megértem, elvégre nem könnyű belátni, hogy az eddigi, ciklusokon átívelő politikai gyakorlat is része volt az ellenzék átmeneti hanyatlásának úgy országosan, amint Csepelen egyaránt. Megértem a csalódást annak fényében is, hogy a változásra törekvő igényünket nehéz elfogadni, nehéz belátni, hogy a szélesebb állampolgári érdek sikere reményében pokoli nehéz egy politikai pálya alkonyán a személyes érdeket feláldozni a közjóért. Mindezt megértem, de el nem fogadom és nem a személyemet érintő nemtelen támadások miatt, hanem azért, mert az őszi választás bebizonyította – csak a közös összefogás adhat bármilyen reményt a Fidesz legyőzésére. Ennek érdekében áldozatokat kell hoznunk itt Csepelen is. Aki ezt nem látja be, az nem a NER-nek akar véget vetni, hanem az élethosszig tartó pozíciók rég leköszönt elvárásának álomvilágában él – nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban Bangóné Borbély Ildikó.

 A belső konfliktus további részleteiről nem kívánt többet mondani, mivel – szavai szerint – egy család belső problémáit sem a nyilvánosság előtt illő tisztázni, hanem sokkal inkább a közösség otthonául szolgáló négy fal között, lehetőleg fehér asztalnál.

Azt megerősítette, hogy sem az MSZP, sem a szövetségesei számára nem elfogadható semmilyen olyan lépés, ami az együttműködést veszélyeztetheti – sem a szövetség pártjai, de sem a sajátjaik részéről sem. Aki ennek árt, azzal szemben a megfelelő lépésekkel kell reagálni. Meggyőződése, hogy a kritikának helye van egy pártban, de azt, ha valóban a jobbítás szándéka vezérli, belül kell lefolytatni. Egy szubjektív, vélt igazságot egyenesen a közösségi médiába kiteregetni nemhogy a Fidesz elleni harcban, de még a hátsó gangon játszó gyerekek közt sem elfogadott eszköz.