Az iskolakezdésre 13. havi családi pótlékot követel az MSZP

Közzétéve

Két héttel az iskolakezdés előtt itt a csőd a gyermekeket nevelő háztartásokban. Az MSZP-nek megvan a javaslata: azonnal 13. havi pótlékot kell utalni a családok számára. Erre szólította fel a kormányt csütörtöki online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Két és fél hét múlva kezdődik Magyarországon az új tanév, ám évről évre egyre több család szorul arra, hogy az iskolakezdés előtt fogyasztási hitelt vegyen fel. Az iskolaszerek akár 20%-kal is többe kerülhetnek, mint tavaly” – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

Rámutatott, az iskolakezdés akár 20 000 forinttal is megnövelheti egy-egy család kiadását a tavalyi évhez képest. „A felmérések szerint gyermekenként a 35-40 000 forintot is elérheti az iskolakezdés ára, és itt még csak az alapfelszerelésekről beszélünk! Miből tudják a szülők megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket? Nem megoldás, hogy folyamatosan adósságba kerülnek a magyar családok egy olyan egyszerű oknál fogva is, hogy kezdődik az iskola”.

A szocialista képviselő kiemelte, minderre a kormány válasza a családi adókedvezmény. „Igen ám, de brutálisan megnőtt a munkanélküliség, és aki munkanélkülivé vált, nem kapja meg ezt az adókedvezményt” – emlékeztetett a gyermekeket hátrányba hozó szabályozásra./…/

„A kormánynak kötelességei vannak a gyermeket nevelő családokkal szemben” – figyelmeztetett a képviselőnő, majd főbb pontokba szedve kifejtette az MSZP javaslatait, melyek lényege, hogy a az emberek eladósítása és a kormány mellébeszélése helyett valódi megoldást kell nyújtani a családoknak.

 „Világos, hogy mit kellene a kormánynak tennie: a Magyar Szocialista Párt megtette a javaslatot, most már csak azon múlik minden, hogy a kormány ezt hajlandó-e a magyar családokért, a magyar gyerekekért megtenni!” – zárta szavait Bangóné Borbély Ildikó.