Itthon is elindulhat a járvány második hulláma, újabb korlátozások még nincsenek napirenden

Közzétéve

Újabb korlátozó intézkedésre lehet szükség, ha a napi friss esetek száma 60-80-ra emelkedik. Az RTL által megszólaltatott virológus szerint az is kérdés, hogyan viselnék azokat az emberek.

Az RTL Klub csütörtök esti híradójában megszólalt az aktuális járványügyi adatok kapcsán Rusvai Miklós virológus. Kiemelte, hogy Magyarország a második hullám elején jár, annak is a felfutó ágában.

Rajtunk múlik, hogy mennyire csap majd magasra ez a hullám – hangsúlyozta a lakosság felelősségét ebben a kérdésben, ahogyan tették azt más szakemberek is az elmúlt napokban.

A szakember problémásnak látja a tömegrendezvényeket, a sporteseményeket, és a külföldi utazásokat is. Arra a kérdésre, hogy szükséges-e már most új korlátozó intézkedés, azt felelte: „járványtanilag indokolt lenne, de nem szabad elfelejteni, hogy a döntéshozóknak több, egymással ellentétes érdeket kell figyelembe venni. A gazdaság és a lakosság türelmi, teherviselő készsége van az egyik oldalon, a másik oldalon pedig az egészségügyi érdek” – mondta.

A virológus a napi 60-80 közötti új fertőzött számot, vagy a napi 5-8 feletti halálozási számot tartja kritikus értéknek, ahol elképzelhető, hogy új intézkedésekre lesz szükség.

A csatorna megkereste az operatív törzset, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a cél az, hogy ne kelljen újabb korlátozó intézkedéseket hozni.