Több mint 700 ezret keres egy önkormányzati irodista Csepelen?

Közzétéve

Akár erre is következtethetünk egy a 21ora.hu birtokába jutott válaszlevél alapján, amelyet Dr. Szeles Gábor, kerületünk jegyzője küldött az MSZP csepeli frakcióvezetőjének.

Szenteczky János március elején több közérdekű adatigényléssel fordult a XXI. kerületi önkormányzathoz. Arról érdeklődött például, hogy 2010. október 4-e után hány személygépkocsit és mikrobuszt vásároltak Németh Szilárdék a kerületben, mennyit költöttek a járművekre, kik használják vagy használták ezeket, mennyit mentek velük, illetve mennyibe került a tankolásuk és fenntartásuk.

A politikus kikérte a 2010-es átadás-átvétel teljes dokumentációját is, információink szerint többek közt azért, hogy világosan kiderüljön, milyen állapotban és pénzügyi helyzetben adta át a szocialista városvezetés a hivatalt Némethéknek. (A Fidesznél hét éve állítják, hogy az MSZP üres kasszát hagyott rájuk.)

Szenteczky arra is kíváncsi, mennyit fizetett ki az önkormányzat ügyvédi megbízásokra. Ez nem meglepetés: a fideszes városvezetés közel 50 ügyben indított eljárást ellene vagy más szocialista politikusok ellen, s bár az eljárások leggyakrabban már a nyomozati szakaszban elhaltak és bíróságig el se jutottak, vélhetően nem kevés pénzt költöttek rájuk.

Szenteczky megkeresésére az alábbi válaszlevelet kapta:

Tehát egy dolog, hogy 360 ezer forintért akarták lefénymásolni a szerződéseket. Érdekesebb, hogy ezek szerint egy XXI. kerületi irodista egy önkormányzati hatáskörbe tartozó dokumentáció rendes munkarendben történő összeállításáért igen jó pénzt kereshet.

Szeles jegyző úr válasza alapján ugyanis 21 munkanappal és napi 8 órával számolva

739 ezer 200 forintot vihetnek haza havonta

ha valóban 4400 forintért keresik ki az adatokat óránként.

Összehasonlításképpen: ez összeg már majdnem súrolja alulról a csepeli alpolgármesterek bruttó bérét, ami a legutóbbi emelés óta 897 ezer 500 forint.

Kérdés, hogy Magyarországon reális-e egy ilyen közhivatalnoki fizetés, vagy inkább arról van szó, hogy a csepeli önkormányzatnál hasraütésszerűen állapították meg a közérdekű adatigénylés költségeit? Netán így akarják kedvét szegni az ellenzéki képviselőnek, hogy adatot kérjen a közpénzek felhasználásáról?

UPDATE: a 21ora.hu kérdésére Szenteczky időközben elmondta, hogy az adatokat nem fénymásolva, hanem digitálisan kérte, és a jegyzőnek küldött válaszában arra hívta fel a figyelmét, hogy az adatkérést képviselőként, az MSZP önkormányzati képviselőcsoportjának tagjaként tette, így nem lehet akadálya annak, hogy a képviselői feladatai ellátása során az önkormányzat a felmerülő költségeket az MSZP-frakció költségkeretére számolja el.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.