Állítsuk meg Csepelt?

Közzétéve

Most, hogy újból körbeplakátolja az országot a kormány az unióellenes álkonzultációjával, ideje tisztán látni: Csepel az elmúlt 10 évben szinte kizárólag uniós pénzből fejlődött.

Tanulmány jelent meg az uniós pénzek 2007-2013 közötti felhasználásáról. Kiderül belőle, hogy a Magyarországra érkező 14 ezermilliárd forint nélkül hazánk kicsit se lépett volna előre az elmúlt évtizedben. De az is, hogy a Brüsszelből jövő temérdek lóvé a magyar gazdaságot ugyan a felszín felett tartotta, de sok beruházással a kormányközeli havercégek jártak jól, az adott település helyett.

Haverok, buli (forrás: atlatszo.hu)

Ezzel együtt tisztán kell látni, hogy Csepel az elmúlt 10 évben szinte kizárólag uniós pénzből fejlődött. EU-s pénzből építettük át 1,8 milliárd forintért a régi SZTK épületét, uniós forrásból épült meg nagy nehezen a gerincút első szakasza, és a hanyatló nyugat támogatásával valósult meg az Ady Endre úti átfogó szociális városrehab program is.

A központi gyermekorvosi rendelőt 270 millió forintos cehhét is Brüsszel állta, csakúgy, mint a Vénusz utcai háziorvosi rendelőét. Igaz, Csepel új mentőállomásába 40 millió forinttal beszállt az akkor még szocialista vezetésű önkormányzat is.

Persze ahogy országosan, Csepelen sem csak hasznos beruházásokra mentek a pénzek. Az uniós pénzszórás tipikus példája a Szent Imre tér: erre 400 millió forint uniós pénz ment el, mert a fideszes önkormányzat úgy döntött, hogy a 100% vissza nem térítendő támogatást a csepeli főtér felújítására költi ahelyett, hogy a kerületi panelek hőszigetelésére és korszerűsítésére fordította volna.

(forrás: budapest-foto.hu)

Csepelen azért máshova is jutott az uniós pénzesőből. Az alábbiakban a legutóbbi, 2007-2013-as fejlesztési ciklusban a XXI. kerületben létrejött fejlesztéseket szedtük össze, piros színnel jelölve a szocialista városvezetés idején indult vagy megvalósult, naranccsal pedig a 2010 óta fideszes irányítással csináltakat.

(A táblázat oszlopai balról jobbra haladva a projektek nevét, a támogatási döntés dátumát, valamint az összeget tartalmazzák forintban. )

UPDATE!

Olvasóink jelzése alapján két fontos csepeli beruházással ki kell egészíteni a fenti listát.

Az egyik a XXI. kerület közművesítése (nem is értjük, hogy maradhatott ki). Igen, brüsszeli pénzből épült ki Csepelen több mint 30 km útburkolat, mintegy 20 km csatorna, és több mint 60 km járda.

A másik az ÁMK épületének teljes felújítása. Az erről szóló támogatási döntés még a szocialista időkben történt, a projektet a szintén szocialista Hiller István adta át 2010 februárjában.  A valamivel több mint 224 millió forintos EU-támogatás mellé az önkormányzat 10% önrészt tett hozzá.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.