Fidesz-DK-paktum Csepelen?

Közzétéve

Ha igazak a folyosói pletykák, egészen új és meglepő front nyílt a csepeli politika színpadán.

Kezdjük talán azzal, hogy Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a képviselőtestület február 23-i ülésén váratlanul bejelentette, hogy kapott a bíróságtól egy ítéletet, amit be fog mutatni.

“Úgy vélem, hogy ez nyilvános, de ellentmondást vélek felfedezni az ítélet egy bekezdésében és az egyik képviselő benyújtott vagyonnyilatkozatában” – mondta, a papírt azonban sem akkor, sem később nem mutatta be, cserébe nem is nevezte meg, kiről beszélt.

Kapott viszont március 30-án egy emailt Borka-Szász Tamástól, amelyben a DK csepeli képviselője arra kéri, a dokumentumot jutassa el a PEÜB (az önkormányzat szép nevű ellenőrző bizottsága), valamint a testület tagjainak.

Borka-Szász szerint ugyanis erről a dokumentumról, illetve annak tartalmáról a polgármesternek haladéktalanul tájékoztatnia kellett volna a képviselőtestületet, hiszen “joguk van tudni, ha bármely képviselőnél a vagyonnyilatkozat tartalmának hitelessége sérülni látszik”.

Borka-Szász Tamás DK-s képviselő ezen a képen Vadai Ágnes DK-alelnökkel egyeztet (kép forrása: csepel.hu)

Nem kellett sokáig várnia a DK-s képviselőnek a polgármesteri válaszra.

Április 3-án kelt levelében Borbély Lénárd először is előzékenyen köszönetét fejezi ki Borka-Szásznak a figyelemfelhívó jelzésért és kezdeményezésért”, majd tájékoztatja, hogy felkérte az önkormányzati ellenőrző bizottságot Szenteczky János MSZP-s képviselő vagyonnyilatkozatának felülvizsgálatára.

Vagyis azt az információt, amit egy héttel korábban a képviselőtestület előtt még nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, azt készséggel megosztotta az őt szólóban megszólító ellenzéki képviselővel.

Másnap csodák csodájára már a következő címmel jelent meg cikk a csepel.hu-n: “Hamisan tanúskodott a csepeli MSZP elnöke? – Újra megvizsgálják Szenteczky János vagyonnyilatkozatait”. A hivatalos fideszes hírportál április 4-én még csak kérdésként, a nemhivatalos fideszes hírblog április 10-én már tényként állította, hogy Szenteczky “kamuzott” a vagyonnyilatkozatában.

A cikkekből kiderül, hogy Borbély Borka-Szász kezdeményezésére kérte fel az önkormányzat ellenőrző bizottságát, hogy vizsgálja ki, mennyiben felel meg Szenteczky vagyonnyilatkozata a bíróság előtt tett nyilatkozatának.

De miééért? (forrás: blikk.hu)

Nagyjából itt tart a történet, amely felvet egy mellékesnek tűnő, ám annál komolyabb kérdést: miért állna érdekében a különben ex-MSZP-s Borka-Szász Tamásnak nyilvánosan nekimenni korábbi pártjának, ha amúgy közösenen akarják majd legyőzni a Fideszt 2018-19-ben?

A 21ora.hu nem kíván összeesküvéselméleteket se gyártani, se terjeszteni. Ugyanakkor megpróbált utánajárni, igazak-e azok az önkormányzati folyosói pletykák, miszerint egy Fidesz-DK háttéralkujának eredménye az újabb Szenteczky-ügy.

Logikus a kérdés, miért kreált volna egy ilyen ügyet a Fidesz a DK-val közösen, hiszen nagyon jól elvoltak Németh Szilárdék magukban is a konstans lejáratókampányukkal az elmúlt 7 évben. És a DK-nak miféle érdeke fűződne az elvileg szövetségesének számító MSZP csepeli első emberének sározásához? A válaszokat a nagypolitikai összefüggésekben érdemes keresni.

Egyrészt

A csepeli fideszesek pontosan tudják, hogy a pártjuk országos támogatottsága és az ő helyi népszerűségük finoman sincs arányban, azaz: a hagyományosan baloldali kerületben várhatóan nagyon nehéz lesz nyerniük 2018-19-ben még akkor is, ha a Orbán Viktor be is húzza zsinórban a harmadik országgyűlési választást.

Információink szerint a csepeli fideszesek úgy matekoznak, hogy a legerősebb ellenzéki erő, vagyis az MSZP első emberének bal- és jobboldalról való együttes nyírásával az ellenzék győzelmi esélyeit is visszanyeshetik.

Másrészt

A fentiek persze még nem magyarázzák meg, miért állna bele egy DK-s képviselő pont egy emeszpésbe Csepelen. Annak megértéséhez a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatait érdemes visszaidézni. Botka László éppen a februári testületi ülés előtti napokban jelentette ki, hogy Gyurcsány Ferenccel nem kíván közös listán szerepelni, márpedig Gyurcsány nélkül a DK annyit ér, mint Orbán nélkül a Fidesz.

A DK-nak per pillanat minden jó, ami az MSZP-nek rossz, mert annál erősebb pozícióból zsarolhat majd azzal, hogy ha a Feri nem kerül be a közös baloldali választási szaknévsorba, akkor mindenhol ráindítja szépen a saját DK-s jelöltjét a demokratikus ellenzék közös jelöltjére, oszt’ jó napot, 4 évre megint meg van oldva Mészáros Lőrinc szerény megélhetése.

A 21ora.hu-nak név nélkül sikerült szóra bírni egy kerületi képviselőt, aki szerint simán elképzelhető, hogy pártja országos központjából kapta a feladatot Borka-Szász, hogy minden lehetséges eszközzel gyengítse helyben a szocikat.

Ráadásul – mint forrásunk fogalmazott – az elmúlt években nagypolitikai karrierálmokat kergető, s ezért a kerületet látványosan elhanyagoló Borka-Szász az utóbbi időben arra ébredt, hogy a csepeli képviselőség biztosíthatja egyedül a 2019 utáni politikai túlélését, és ezzel az ügyel próbálja visszaszerezni pozícióját az itteni szervezetben. Ugyanakkor forrásunk szerint úgy gondolkozhat, hogy Szenteczky, és rajta keresztül a csepeli MSZP meggyengítésével akár még a baloldal közös jelöltjévé is válhat a kerületben.

Konklúzió: koalíció

Akárhogy is, az azért elég logikusnak tűnik, hogy Borka-Szász nem a vakszerencsében bízva írta meg levelét Borbély Lénárdnak.

Könnyen lehet, hogy a februári képviselőtestületi ülésen még nem tudta, hogy kire célozgat Borbély Lénárd, de a március végi emailje elküldésének pillanatában valószínűleg már tisztában volt vele, kire húzza rá a vizes lepedőt. Ha ugyanis fogalma sem lett volna róla, akkor akár abban a hiszemben is küldhette volna, hogy a szintén DK-s Horváth Gyulának okoz vele kellemetlenséget.

Az meg azért már csak a fentiek miatt sem logikus, hogy a saját párttársa sározását megkockáztatná, azzal ugyanis végleg elveszítené a helyi DK-szervezet bizalmát. Borka-Szász tehát minden valószínűség szerint tudta, hogy Szenteczkyt jelenti fel a fideszes önkormányzatnál. Márpedig senki mástól nem tudhatta, melyik csepeli képviselő neve áll a dokumentumon, csak magától papír tulajdonosától, vagyis Borbély Lénárdtól.

Ez esetben viszont csak egy konklúzió lehet: Csepelen minden jel szerint létrejött a Fiatal Demokraták Demokratikus Koalíciója.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.