Jobbról jövő pofonokba szaladt bele Orbán

Közzétéve

Húsvét hétfőre úgy néz ki, a jobboldalon 7 éve szunnyadó ellenzéki hangok is feltámadnak.

Előbb az ELTE jogi karának tanszékvezetője reagált Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjújára. A magyar felsőoktatás egyik legtekintélyesebb tanára, a korábban elkötelezett fideszes értelmiségnek számító Dr. Király Miklós Facebook-oldalán riposztolt a miniszterelnök bicskanyitogató szavaira.

Azt írja, hogy a CEU bezárása miatt tiltakozók nem csak a “Soros-egyetemért” mennek az utcára: itt bizony egy elhibázott felsőoktatási döntés és politika veszélyeire akarják fölhívni a figyelmet.

A professzor egyébként is nagyon lehúzza az Orbán-kormány oktatáspolitikáját, mivel

“2016-ban az utolsó hazai állami egyetemek is kihullottak a legjobb felsőoktatási intézményeket számba vevő Shanghai lista 500-as elit csoportjából.”

Király Miklós szerint a lex-CEU törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát, a felsőoktatásban dolgozók számára azt üzeni a törvény, hogy a politika számára semmi sem fontos, nincsenek korlátok, szabályok, akadályok, az oktatás minősége sem számít.

“Hát ezért tiltakozunk”

A másik, szintén Orbán interjújára reagáló, ám ha lehet még keményebb Facebook-posztot a Dechatlon magyarországi ügyvezetője, Pósfai Gábor jegyzi. Pósvainál Orbánnak az a mondata verte ki a biztosítékot, hogy

“…békés és derék keresztény embereknek is viszket a tenyere…”

A miniszterelnöknek az elmúlt hetek tüntetéseire sikerült ezt a sommás kijelentést tennie, Pósvai pedig szintén velősen reagálta, hogy keresztény emberként akár ezt ki is kérhetné magának, és számon kérhetné Orbánon a Tízparancsolat különböző pontjait, különös tekintettel a VII., VIII. és X. pontra.

Pósfai legfőbb baja mégis inkább az, hogy megint előjött az uszítás, a magyar emberek tudatos egymással szembe fordítása, és

“ennek az uszításnak már most drámai következménye van Magyarországon.”

Szokatlan különben, hogy egy olyan nagy multicég, mint a francia hátterű sportszerforgalmazó vezetője ilyen nyíltan és keményen kiáll a kormány ellen. Magyarországon legalábbis eddig ez finoman szólva sem volt jellemző.  Igaz, az sem, hogy politikai alapon zárjanak be egyetemeket.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.