Az még megvan, hogy Borbély Lénárd 5000 új munkahelyet ígért?

Közzétéve

Ez nem a közelgő munka ünnepéről jutott eszünkbe, hanem mert csendben a feléhez ért a csepeli polgármester önkormányzati ciklusa.

Emlékeznek még, mi mindent ígért a fideszes polgármester a megválasztása előtt? A Csepelen ’14 tavaszán lebőgő Németh Szilárd székébe ősszel beugró Borbély Lénárd annak idején 35 pontban foglalta össze polgármesteri programját.

Ebben többek közt új munkahelyeket, új utakat, egy rakás szociális fejlesztést, a nyugdíjasok és a kisgyermekes családok támogatását, iskolák és óvodák felújítását, a betegellátás korszerűsítését, a rend és közbiztonság erősítését, nagyarányú sportfejlesztéseket és zöldfelület-növelést ígért.

Ez a cikk nem terjedhet ki minden egyes pontra, még a nyilvánvalóan be nem váltott ígéretekre sem. Csupán a csepeliek mindennapjait érintő vállalásokra fókuszált a 21ora.hu, ezúttal a polgármester egyéb tevékenyégeitől is eltekintve.

(forrás: Facebook/Borbély Lénárd)

Munkahelyek

A Kormánnyal együttműködve 5000 új munkahelyet hozunk Csepelre. Elindítottuk a Weiss Manfréd munkahelyteremtő programot. Tisztes munkát és megélhetést szeretnénk biztosítani a csepelieknek

áll a programban. Hogy hogy áll ezzel az ígérettel Borbély Lénárd, arról sokat elárul, hogy még a vitatott Metrans konténerberuházás révén beígért 200 új, csepeli munkahely is csak lóg a levegőben, miközben a logisztikai terminál kiépítése állítólag javában folyik.

A Weiss Manfréd munkahelyteremtő programról az elmúlt két és fél évben nemigen hallottunk, és nagyon úgy tűnik, hogy a Borbély-féle állásteremtés eddigi legnagyobb eredménye egy honlap, amit a csepeli városvezetés az állásteremtés jegyében az álláskereső csepelieknek létrehozott.

Gubacsi híd

“2×2 sávosra szélesítjük a Gubacsi hidat. A Kormánnyal és a Fővárossal együttműködve 2×2 sávosra szélesítjük a Gubacsi hidat, hogy csúcsidőben is gyorsabb legyen az átjárás Csepel és Pesterzsébet között” – ígérte Borbély 2014 őszén.

Ehhez képest most már arról szólnak a hírek, hogy a a Gubacsi híd 10 milliárd forintosra tervezett felújítása épp csak az átkelő közúti részére nem fog kiterjedni. Ez persze nem akadályozza abban a polgármestert, hogy óriási sikerként könyvelje el a hatalmas kudarcot.

Panelfelújítás

“Minden panelépületet felújítunk az EU és a Kormány támogatásával. 2014-től a kerületi panelprogramnak folytatódnia kell! A lakók érdekében együttműködünk a Kormánnyal, hogy az elkövetkezendő években Csepel összes panelépülete újjászülessen.”

A panelfelújítással úgy tűnik, hagyományosan hadilábon áll a Fidesz Csepelen. Már Németh Szilárd idején sem ment úgy, mint a karikacsapás. És most elég finoman fogalmaztunk, ugyanis 2011-12-ben 400 millió forint uniós pénzt költött a Szent Imre térre ahelyett, hogy az egészet a kerületi panelek korszerűsítésére fordította volna.

Borbély Lénárd vezetése alatt azonban az önkormányzat részéről legalábbis gyakorlatilag semmi nem történt, pedig az igazi rezsicsökkentést a panelek hőszigetelése jelentené a csepelieknek.

Felújításra váró panelház a bizonytalan sorsú helyi érdekű vasút hátterében

Egészségügyi ellátás

A csepeli betegeknek persze messze a legfontosabb egészségügyi fejlesztés jelenleg a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház rendbetétele, illetve mentőkocsival való megközelíthetősége lenne. A Gubacsi híd járhatatlanságáról fent már volt szó, a Dél-Pesti kórház állapotáról itt, a jövőbeni kilátásairól pedig például itt olvashatnak.

(forrás: Index.hu)

Rend és közbiztonság

A Csepel-szerte uralkodó köztisztasági és közbiztonsági problémákról a 21ora.hu is beszámolt már, sőt cikkünk nyomán a kerület közterületein tapasztalt áldatlan állapotok megszűntetése érdekében már Bercsik Károly közterület-fenntartásért felelős tanácsnok is lépéseket sürget.

A kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök jutalmazása terén egyébként rendkívül lelkiismeretes munkát végző Borbély Lénárd graffitisek elleni fellépése ugyanakkor olyan jól sikerült, hogy a múltkor is fogtak belőlük kettőt.

Sportfejlesztések

A sport kapcsán mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Borbély Lénárd egyik ígéretét betartva valóban létrehozta az önkormányzati fociklubot Csepelen. Kár, hogy szinte kivétel nélkül olyan gyerekekkel, akiket a környékbeli kluboktól nem ritkán hamis ígéretekkel sikerült átcsábítani.

Ígérte a polgármester azt is, hogy megszünteti a Csepel SC-ben uralkodó áldatlan állapotokat. Néha egy kép többet mond minden szónál, kettő meg pláne, szóval mutatjuk inkább, milyen állapotok uralkodnak jelenleg is Magyarország egyik legpatinásabb klubjának sporttelepén:

Említésre érdemes még a polgármesternek az olimpiarendezés elmaradása miatti siránkozása, igaz, 2014 őszén még annyira valószínűleg nem tartotta létfontosságúnak például egy 20 ezres atlétikai stadion megépítését a szigetcsúcsra, hogy a polgármesteri programjába is beleírja.

35 + 1

A 35 ponton túl Borbély fő kampányüzenete az volt, hogy az Orbán-kormánnyal meg a Tarlós-vezette fővárossal közösen ő fideszesként majd egy csomó meseszép fejlesztést el fog tudni intézni kerületnek.

Ezt még azzal az alig burkolt fenyegetéssel is sikerült megtoldani, hogy amennyiben viszont a csepeliek ellenzéki polgármestert mernek választani maguknak, akkor megnézhetik magukat és a lakóhelyüket a következő öt évben, mert bizony a fű se fog teremni Csepelen.

Annak eldöntését a 21ora.hu olvasóira bízzuk, hogy az elmúlt években a többi fővárosi kerület fejlődésének tükrében mennyi babér termett Csepelen.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.