Itt az idő! Megszólal a Munkásotthon legendás igazgatója

Közzétéve

Levelet írt az otthont a rendszerváltás után közel 25 évig igazgató Nagy József a kulturális államtitkárnak a kultikus intézmény támogatása ügyében.

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke arra kéri az államtitkárt, ne ismétlődjön meg a tavalyi eset, amikor téves információra hivatkozva lefelezték (!) a nagy múltú ház támogatási összegét.

A levél apropója, hogy a napokban kell döntenie hivatalosan a kulturális intézmények központi támogatásáért felelős Hoppál Péternek, hogy a pályázó intézmények mekkora összegre számíthatnak az államtól 2017-ben.

Az alapítvány a kulturális központ működtetése érdekében idén 21 millió forintra pályázott. Nem különösebben nagy összeg, ha azt nézzük, hogy mennyit és mekkora alapterületen tesz a dél-pesti régió közművelődéséért.

Összehasonlításul: az Orbán Viktorral jó viszont ápoló Leslie Mandokit tavaly ősszel másfél millárd forinttal támogatta meg az állam, noha a valaha népszerű német diszkózenekar magyar származású dobosának külföldi koncertjei és a magyar adófizetők számára láthatatlan dokumentumfilmje egyszeri alkalomra, az ötvenhatos forradalom 60. jubileumára szóltak.

Leslie Mandoki dobos és Orbán Viktor kormányfő (forrás: 24.hu)

A nagy kérdés tehát az, hogy idén is elkövetik-e a Munkásotthon támogatása kapcsán azt a – mondjuk így – baklövést, amit tavaly, amikor egy jogi huzavonára hivatkozva csökkentették brutálisan a működési pályázatára megítélt összeget.

A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) elnöksége a szakértői csoport értékelése alapján a Hoppál Péter-vezette kulturális államtitkársággal való egyeztetés után hozza meg döntését az idei pályázati összegekről.

A félreértések elkerülése érdekében Nagy József leszögezi, hogy az alapítvány nem áll semmilyen peres eljárás alatt. Mint írja:

Egyszerű változásbejegyzési folyamat zajlik, melyben a bíróság hivatott eldönteni, hogy az alapító jogok gyakorlója által benyújtott változások jogszerűek e vagy sem.

Ennek a mondatnak annyi a lényege, hogy 2015. szeptember végén az otthont fenntartó alapítvány kuratóriumát az alapítói jogokat cseles törvénnyel megszerző önkormányzati cég fel akarta menteni, és egyszemélyi kurátornak ki mást, mint Németh Szilárdot kérni fel. Ugyanakkor Nagy József leszögezte: amíg a bíróság nem szentesíti a változást, nem teljesítik Németh parancsait.  A Fővárosi  Törvényszék egyébként ezt a kezdeményezést első és másodfokon is elutasította.

Nagy József szerint a tavalyi elvonásra ugyan már keresztet vethetnek, viszont levelében arra kéri az államtitkárt, hogy a 2017. évi pályázatukkal kapcsolatban kiemelten figyeljen a csepeli intézményre.

Ne fordulhasson elő újból a valóságnak nem megfelelő indokokkal ekkora mértékű elvonás egy olyan intézménynél, mely nyilvánvalóan a TEMI tagintézményei közül alapterületét illetően a legnagyobb és elismert szakmai munkát végez.

Az állami működési támogatás odaítélésének két feltétele van: az épület nagysága és a vállalt szakmai feladat. Úgy érezzük, hogy intézményünk színvonalas szakmai munkájával nagyban hozzájárul a Csepelen és az agglomerációban élő lakosság fizikai és lelki szebbítéséhez – írja.

Nagy József szerint egy újabb brutális elvonás esetén könnyen előfordulhat, hogy egész egyszerűen tönkremegy Magyarország egyik leghíresebb kulturális központja, illetve szakmai munkájának színvonala jelentősen lecsökken.

Kár lenne érte.

Ami tény: a 21. kerület fideszes vezetése a csepeli illetőségű Németh Szilárddal karöltve az elmúlt években kitartóan, ám eddig sikertelenül küzdött a Munkásotthon ellehetetlenítéséért, vagyis inkább annak igen tekintélyes, 5400 m2-es, központi fekvésű ingatlanvagyonáért.

És hogy mennyire nagy szüksége van minden fillérre a Csepeli Munkásotthonnak, azt jól mutatja az intézmény jelenlegi igazgatójának 21ora.hu-hoz eljuttatott segélyfelhívása is, amiben Takács Mónika azt írja

„alapítványunk pénzügyi helyzetét, munkáját illetve a munkásotthon gazdálkodását nagyon megnehezítette 2011 óta a helyi önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásának teljes hiánya.”

Takács Mónika szerint az önkormányzat támogatása nélkül minden lehetőséget maximálisan ki kell használniuk arra, hogy a nagy múltú, és országosan elismert központ továbbra is a kultúra és a közművelődés szolgálatában állhasson.

Ezért a 21ora.hu-n keresztül is arra kérte a kultúra iránt érzékeny csepelieket, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával járuljanak hozzá a központ tevékenységéhez, amit hétfőig (május 22.) meg is tehetnek.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.