Milliárdos lesz Németh Szilárd?

Közzétéve

Legalábbis az általa gründolt magánalapítvány zsebelheti be a kétmilliárd forintot, amit az állam a csepeli birkózóakadémia létrehozására szán.

Éles vita után elfogadta Borbély Lénárd polgármester szerdán benyújtott javaslatát a kerületi képviselőtestület fideszes többsége csütörtök este, hogy az önkormányzat egy az egyben lemondjon egy értékes Kis-Duna-parti terület használati jogáról a Csepelre tervezett Magyar Birkózó Akadémiát létrehozó Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány javára.

A leendő akadémiát kiszolgáló sportcsarnok építésére szánt kétmilliárd forint is a mindössze márciusban bejegyzett magánalapítványra száll a Magyar Birkózószövetség döntése értelmében.

Ennek az alapítványnak Németh Szilárd Fidesz-alelnök az alapítója, az egyetlen kurátora pedig egy magánszemély, bizonyos Gál Balázs, aki így kizárólagos döntési joggal rendelkezik az alapítványban. Gál információink szerint Németh Szilárd közeli beosztottja. Ezen kívül, mint megírtuk

az alapítvány bejegyzett székhelye Németh Szilárd csepeli családi háza.

A Borbély Lénárd által benyújtott javaslatról éles vita bontakozott ki az ülésen. Az ellenzéki képviselők, elsősorban a szocialista Takács Krisztián szerint óriási felelőtlenség a kétmilliárd forint közpénzt egy az egyben egy magánalapítvány javára átadni, mert onnantól az önkormányzatnak semmiféle ráhatása nem lesz rá.

Ráadásul az értékes Kis-Duna-parti területtel ugyanez a helyzet Takács szerint, aki annak a véleménynek is hangot adott, hogy a területről jóval a valós értéke alatt, mindössze 33 millió forintért mond le az önkormányzat, holott a Hollandi úti telek akár 170-180 millió forintot is érhet.

Szenteczky János, az MSZP csepeli frakciójának vezetője azt kifogásolta, hogy miért nem látható feketén-fehéren, hogy ki áll az alapítvány mögött. Borbély kijelentette, hogy az alapítványt Németh Szilárd a birkózószövetség elnökeként alapította, ők pedig büszkék rá, hogy Csepelnek van olyan képviselője, aki a kormánynál el tudja intézni egy milliárdos beruházás kerületbe hozását.

A polgármesternek ellentmond a 21ora.hu birtokába jutott alapító okiratról készült felvétel, amely szerint az alapítványt Németh Szilárd magánszemélyként jegyeztette be 200 ezer forintból március 17-én.

Az ellenzéki aggályokat igazolja és Borbély Lénárdot cáfolja az alapítvány alapító okiratáról készült kép

Később az ülésen Hudák János (Párbeszéd) is aggályosnak nevezte, hogy egy az egyben egy magánalapítványhoz vándoroljon a csarnokra és a kapcsolódó további fejlesztésekre szánt összeg. Az ellenzéki képviselő finoman párhuzamot vont a Csepeli Munkásotthon és a Csepel SC Béke téri sporttelepének helyzetével, ahol a csepeli önkormányzat éppen azt kifogásolja, hogy alapítványi kezelésben vannak, és ezért az önkormányzatnak nincs beleszólása a működésükbe.

Horváth Gyula (DK) azt javasolta, hogy Borbély Lénárd előterjesztését vegyék le a napirendről, és egy későbbi időpontban, nyugodtabb körülmények között vitassák meg. A javaslatról ugyanis parázs vita, nem egyszer személyeskedésig fajuló adok-kapok bontakozott ki főleg Takács és Borbély között.

Borbély Lénárdot és a testület fideszes képviselőit ugyanakkor nem hatotta meg az ellenzék érvelése. Mint kés a vajban, úgy ment át a Németh Szilárdhoz szorosan köthető magánalapítványt milliárdossá tevő javaslat.

 

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.