Ideje, hogy a kormány kezdjen valamit a panelekkel

Közzétéve

Más kérdés, mennyire reális, hogy egyik napról a másikra lebontson több tízezer lakást és emberek százezreit kiköltöztesse.

„Azért sürgető ez az ügy, mert ezeknek a panellakásoknak az életciklusa lejárt. Ezekkel a panellakásokkal valamit mindenféleképpen kezdeni kell, és az az ütem, amiben eddig haladtunk, az lassú és kevés. Tíz év alatt 72 ezret felújítani az 550 ezerből, az elég gyenge”

 – mondta a minap Lázár János. A miniszter beismerő vallomása nyilatkozata korrekt, pláne annak tükrében, hogy az Orbán-kormány eddig finoman szólva nem erőltette a panelrehabilitációt. Sőt az előző, 2010-2014-es ciklusban lényegében jegelte a Fidesz a 2010 előtt főleg EU-s forrásokból futtatott felújítási programokat.
Panelpara: legalább végre gondolkodnak rajta (forrás: nepszava.hu)
Jól példázza a Fidesz korábbi hozzáállását az a tény, hogy bár a csepeli önkormányzat az előző ciklusban megtehette volna, hogy az összes kerületi panellakást modern hőszigeteléssel és nyílászárókkal látja el, az 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós városrehabilitációs forráskeretből 400 milliót inkább a Szent Imre tér felújítására költött.
Kérdés, mit akarnak a panellakók. Például a 75 ezres Csepelen, ahol ma mintegy 33 ezer lakás van. A kerület úgynevezett Integrált Városfejlesztési Stratégiája szerint a lakások 60%-a lakótelepi, azaz
Csepelen közel 40-45 ezer ember életét befolyásolhatják közvetlenül a formálódó kormányzati elképzelések.
A 21ora.hu becslése szerint ugyanis a kerületi panelek alig 10 %-a újult meg eddig, vagyis a szigeten élőknek nagyon nem mindegy, mit tervez és főleg majd mit hajt végre a kormány e téren a választásokig hátralévő szűk egy évben.
Már csak azért sem, mert a jelenlegi uniós fejlesztési ciklus kifutása, vagyis 2020-21 után a jelenlegi állás szerint minimális közösségi támogatást fog tudni lehívni Magyarország erre a célra.
A csepeli lakótelepek legfontosabb számai (forrás: Csepel Integrált Városfejlesztési Stratégiája, 2015)
Csepel jelenlegi polgármestere mindenesetre duplán elégedett lehet a kormány körvonalazódó terveivel, hiszen amúgy is már évekkel ezelőtt beígérte, hogy
“minden panelépületet felújítunk az EU és a kormány támogatásával. 2014-től a kerületi panelprogramnak folytatódnia kell! A lakók érdekében együttműködünk a kormánnyal, hogy az elkövetkezendő években Csepel összes panelépülete újjászülessen.”
Az idézet a polgármester 2014-es programjából van, Borbély Lénárd tehát nyilván fel is vette már a kapcsolatot Lázár Jánossal, hiszen a 2014-es kampányát egyértelműen arra építette, hogy megválasztása esetén a Fidesz-kormánnyal harmonikus együttműködésben Csepelt sosem látott fejlődési pályára állítja.
Más kérdés, hogy az elmúlt napokban megszólaltatott szakértők erősen vitatják, hogy a kormány radikális panelreform-elképzelései a realitás talaján állnak. Azt mondják, akár egyetlen lakó ellenállása is elég lehet ahhoz, hogy füstbe menjen egy-egy paneltömb radikális átalakítására vonaatkozó terv.
Márpedig Csepelen például az a helyzet, hogy a lakótelepeken élők nagy többsége (80-85%-a) elégedett a lakásával, illetve annak környezetével. Persze ha választhatna, nagyjából minden második csepeli máshova költözne, de ténylegesen csak a családok 10%-a tervezi, hogy kiköltözik a következő években.
A lakótelepi állapotokat ugyanakkor jól mutatja, hogy a csepeliek körében végzett legutóbbi felmérés alapján a fejlesztési elképzelések rangsorában abszolút első helyre került a panelfelújítások támogatása, ami nyilván nem független attól, hogy pl. a lakások hőszigetelésével 40-50%-os azonnali rezsicsökkentés érhető el.
UPDATE: kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket, így a korrekt tájékoztatás jegyében frissítjük cikkünket azzal az információval, hogy Borbély Lénárd a ciklusa első félidejét értékelő interjúban elejtett egy félmondatot egy Csillagtelepre tervezett városrehabilitációs projektről, amelyről azonban ennél többet jelenleg sajnos nem tudni. A figyelmetlenségért elnézést kérünk. Ígérjük, legközelebb körültekintőbben olvassuk a polgármester úrral készített píár-anyagokat.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.