Örömhír: gazdagabbak vagyunk a szlovákoknál!

Közzétéve

Legalábbis a Matolcsy György-vezette Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint. A háztartások vagyonáról szóló kimutatás azonban torz képet vetít.

Az egy főre jutó magyar vagyon a szlovák és a lengyel fölött van, írja az Index az MNB friss elemzését idézve. Ez így igaz. Csak ha azt nézzük, hogy a hazai háztartások legnagyobb vagyontárgya a lakóhelyül szolgáló ingatlan (ez adja a teljes vagyon 56 százalékát), akkor erősen árnyalódik a kép.

Közhely, hogy egész Európában a mi térségünkben a legmagasabb a saját lakások aránya. Miközben Nyugat-Európában csak Izlandon, Norvégiában és Spanyolországban van 80% felett a saját tulajdon aránya, addig Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és hazánkban is masszívan 80% felett van.

Egy 2013-as cikk szerint ennek kulturális és történelmi okai is vannak, azonban a fő ok a kelet- és közép-európai családok anyagi helyzetében keresendő.

A saját tulajdonra való törekvés főleg azért olyan népszerű ezekben az országokban, mert

a gazdasági visszaesés, a magas infláció és növekvő munkanélküliség miatt a lakás a családok egyetlen, viszonylag értékálló vagyoneleme.

A fenti felsorolást azért nem mondanánk a gazdagság félreérthetetlen jelének. Viszont tény: a saját lakás lakhatási biztonságot ad, a családok nincsenek kitéve a főbérlő által szabott szabályoknak, nem kell számolniuk az emelkedő bérleti árakkal, nem utolsó sorban örökölhető.

Márpedig ezek nem utolsó szempontok ott, ahol a fizetések és a megtakarítások – mit szépítsük – a béke segge alatt vannak, és olyan biztonságos az állami szociális védőháló, hogy aki netán elveszíti a munkáját, ne adj’ Isten tartósan munkaképtelenné válik, gyakorlatilag azonnal a hajléktalanság küszöbén találja magát.

Érthető persze a magyarok magántulajdonhoz való ragaszkodása történelmi szempontból is. Ahol évszázadokig olyan rezsimek váltották egymást, amik bármikor bármit elvehettek tőlük (ennek szélsőséges példája volt az 50-es évek brutális államosítása, de akár a két világháború közti zsidótörvények általi kisajátításokat is említhetnénk), szinte természetes, hogy egyfajta extrém birtoklási láz tört ki, miután 1989-től egészen 2010-ig úgy tűnt, a magántulajdon többé szent és sérthetetlen.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.