Döbbenet: az öt legcsóróbb fővárosi lakótelepből négy csepeli!

Közzétéve

Csepeli szempontból lesújtó eredményt hoz egy friss ingatlanpiaci felmérés, ami konkrétan a budapesti lakótelepi árakra fókuszált.

Az ezredforduló óta nem volt akkora szakadék a fővárosi lakótelepi négyzetméterárak közt, mint ma – állapította meg az FHB Világgazdaság által közölt ingatlanpiaci kutatása.

Eddig is sejtettük, sőt korábbi felmérésekből tudtuk, hogy a dél-pesti lakásárak a fasorban sincsenek mondjuk a budai hegyvidéki lakóingatlanok négyzetméteráraihoz képest. A mostani kimutatás azért érdekes, mert kizárólag a lakótelepi árakat hasonlította össze.

Az eredmény pedig megdöbbentő: a legolcsóbb négyzetméterárakkal bíró lakótelepek közül az első négy csepeli, az ötödik a XX. kerületben van.

Íme az öt legolcsóbb budapesti lakótelep:

 • a Csepel városközpont IV. ütem (213 ezer),
 • Királymajori lakótelep (215 ezer),
 • Csepel városközpont V. ütem (216 ezer),
 • Csepel városközpont I-III. (217 ezer),
  Vécsey utcai (218 ezer).

A fővárosi lakótelepek közül a legdrágábbak pedig a következők:

 • a Lágymányosi (461 ezer forint/négyzetméter),
 • a Vizafogó-lakótelep (448 ezer),
 • a Pók utcai (385 ezer),
 • az Újlipótvárosi (379 ezer)
 • és a Visegrádi utcai (378 ezer).
(forrás: FHB/vg.hu)

A felmérés szerint a lakótelepek közötti árkülönbségek 1999-óta nem voltak olyan nagyok, mint most, az árolló tehát egyre tágabbra nyílik. Talán ezért is gondolta úgy nemrég a kormány, hogy ideje kezdeni valamit a panelekkel, a panelfelújítási program erősen formálódó elképzeléseiről itt írtunk.

A friss kutatás világosan mutatja, hogy sürgősen kezdeni kell valamit a panelekkel Csepelen, ahol a lakások 60%-a lakótelepi, mintegy 33 ezer ilyen típusú lakás van, és a 21ora.hu becslése szerint a kerületi panelek alig 10 %-a újult meg eddig.

Felújításra váró panelek a csepeli városközpontban
Szerencsére Csepel polgármestere a 35 pontos programjában is megígérte, hogy “minden panelépületet felújítunk az EU és a kormány támogatásával. 2014-től a kerületi panelprogramnak folytatódnia kell! A lakók érdekében együttműködünk a kormánnyal, hogy az elkövetkezendő években Csepel összes panelépülete újjászülessen.”

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.