Nocsak! Szenteczky mégsem mutyizott lakásokkal?

Közzétéve

A Németh Szilárd és a Fidesz által az MSZP csepeli vezetőjére zúdított 50 vád közül az egyik legtöbbet szajkózott is rendesen inog.

Hét éve tartja össztűz alatt Szenteczky Jánost a Fidesz. A politikust, aki 2010-es kormányváltás idején Németh Szilárd ellenfele volt a kerületi polgármester-választáson több mint 50 ügyben jelentették fel, ám jogerősen eddig csupán egy becsületsertési ügyben sikerült elmarasztalni –írja a Pesti Bulvár abban a cikkben, amiben beszámol róla, hogy áll a nagy lakásügy.

2010 óta jogászok seregét állították rá Szenteczkyre, a vélhetően nem kevés közpénzből felbérelt kerületi jogászkommandó tagjai több ezer oldalnyi aktát átnyálaztak, ám az elmúlt években egymás után durrantak ki a csepeli Fidesz által talált és szenzációként tálalt ügyek.

Most a csepeli lakásmutyi néven elhíresült sztoriról derült ki, hogy

nem Szenteczky volt az, akinek a volt csepeli rendőrkapitány a lakását köszönhette.

Az ügyészség szerint az egykori kerületi rendőrfőnök jogosulatlanul jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz, a Fidesz pedig azzal támadja Szenteczkyt, hogy mint a kerületi vagyonkezelő igazgatója, ő utalta ki a kecót Császár Mihálynak. Szenteczky tagadja ezt.

A fordulat durván egy hónapja, május 17-ei tárgyaláson következett be, csak eddig nem kapott nyilvánosságot. Aznap tanúként hallgatták ki Orosz Ferencet, aki az önkormányzat gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere volt 2002-2010 között. (Az úgynevezett lakásügy 2008-2009-re datálható.)

Orosz meghallgatása több szempontból is lényeges: egyrészt ő látta el vagyonkezelő szakmai felügyeletét, ennélfogva Szenteczky felettese volt. Másrészt a tárgyalásról készült jegyzőkönyv szerint azt vallotta, hogy ő, és a korábbi csepeli polgármester nemcsak hogy tudott a rendőrkapitánynak utalandó lakásról, de ők is döntöttek róla. Orosz konkrétan azt mondta, hogy „a kapitány kereste meg a polgármestert, hogy szüksége van lakásra”, az pedig, hogy a kapitányé lett a lakás, „vezetői szinten dőlt el”.

„Tudott róla a polgármester, én, mi mondtuk, hogy megkaphatja a bérlakást” – mondta jegyzőkönyvbe Orosz Ferenc, hozzátéve, hogy „a felújításról is mi döntöttünk vezetői szinten”, és hogy

Szenteczkynek, mint a csepeli vagyonkezelő akkor igazgatójának ezt a döntést „végre kellett hajtania”.

Ez a vallomás nem csak azért kulcsfontosságú, mert ez alapján nyilvánvaló, hogy a fideszes vádakkal ellentétben

nem Szenteczky volt az, aki a lakásról szóló döntéseket hozta.

De Orosz a vallomásával ellentmondott Csepel volt polgármesterének korábban az ügyben tett vallomásával is, Tóth Mihály ugyanis korábban azt vallotta, hogy ő nem tudott semmit a rendőrkapitány lakásáról.

Az ellentmondás feloldásához a két korábbi kerületi vezető szembesítésére lesz szükség, múlt héten azonban a bíróság Orosz Ferenc és Halmos Istvánné, a XXI. kerület akkori pénzügyi igazgatójának ismételt meghallgatását tartotta szükségesnek.

Orosz a június 14-i tárgyaláson újat nem mondott a korábbi vallomásában foglaltakhoz képest a Pesti Bulvár beszámolója szerint. Tulajdonképpen Halmosné sem, ugyanakkor vele kapcsolatban kiderült, hogy ma is a csepeli önkormányzatnak dolgozik, illetve konkrétan azzal a fideszes vezetéssel áll megbízási szerződésben, akik feljelentették Szenteczkyt.

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.