21 milliós kárt okoztak és komoly bajba sodorták Németh Szilárdék a munkásotthont

Közzétéve

Németh Szilárd és a fideszes városvezetés évek óta próbálja megszerezni a Csepeli Munkásotthont, ám lenyúlási kísérleteik eddig kudarcba fulladtak. Pedig próbálkoztak becsülettel. Vagyis becsület nélkül.

A volt csepeli polgármester évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a munkásotthonból ki kell söpörni szocialistákat. Akkor is, ha az egykori vasgyári melósok által alapított házról sok mindent lehet mesélni, de azt nem, hogy a civil kulturális szervezetek helyett a kerületi MSZP-szervezet szekerét tolja.

Azon túl ugyanis, hogy időnként a szocialista párt is az otthonban tartja a rendezvényeit, az MSZP-nek köze nincs az intézményhez. Ellentétben például a Stemmer Ferencről elnevezett fotóklubbal, ami csupán egy a több tucat kulturális egyesület és klub közül, amely napi szinten több ezer helyi lakos kultúra iránti igényét elégíti ki magas színvonalon.

Teltházas előadás a gyönyörűen felújított színházteremben.

Ez azonban nem érdekli a Fideszt, amely miután minden törvényes és törvényen túli eszközt bevetett, hogy rátegye a kezét a nagy múltú házra, legutóbb

a kulturális államtitkárságnál járta ki, hogy a Csepeli Munkásotthon 2017-es támogatása 0, azaz nulla forint legyen, annak ellenére, hogy az intézmény az összes pályázati feltételnek maradéktalanul megfelelt.

Ez ám a siker! Előbb megfelezték, aztán lenullázták az országos hírű csepeli kultúrház állami támogatását. (kép: 168ora.hu)

A csepeli Fidesz azzal, hogy idén 21 millió forinttól fosztotta meg a kerületi kultúrát, kétségtelenül szintet lépett, mert tavaly még “csak” lefeleztetniük sikerült a kultúrház állami támogatását.

A döntéssel nem csak a munkásotthon jövője került nagyon komoly veszélybe, hanem a nem kormánypárti kultruális szervezeteké is, amelyek végképp menedék nélkül maradhatnak.

Hogyan tovább?

Takács Mónika intézményvezető a csepeli érdekekkel abszolút ellentétes döntésnek nevezte az államtitkársági határozatot. A 21ora.hu-nak úgy nyilatkozott,

“ezek után érdekes lesz, ha az önkormányzat továbbra is Csepel jótevőjeként hivatkozik Németh Szilárdra.”

Mi tesz az intézmény fenntartása érdekében? – kerdeztük Takács Mónikát. “Először is írásos indoklást várunk Hoppál Péter kulturális államtitkártól. Szeretnénk tudni, milyen szempontból kifogásolható a pályázatunk, amely meggyőződésünk szerint minden kiírási feltételnek maximálisan megfelelt” – közölte.

“Másrészt ebben a helyzetben számítunk az önzetlen emberek segítségére, lehetőségeikhez képesti anyagi támogatására. Az erről szóló felhívás hamarosan megjelenik a közösségi médiában. A következő hetekben szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy tévedés azt hinni, hogy a munkásotthonra már keresztet lehet vetni. Néhány sajtótermékben megjelent információval ellentétben ugyanis

az intézmény továbbra is tartja a törvényeket, és tartja magát.”

Összefogással meg lehet menteni ezt a házat

Egy sikeres gyűjtőakcióval, a valódi civilek bevonásával és összefogásával meg lehet menteni ezt a házat, és meg lehet mutatni, hogy van olyan csepeli közügy, amiért érdemes együtt cselekedni – mondta, hozzátéve, hogy

“a Fidesz számára a Munkásotthon csak egy értékes ingatlan a kerület központjában. Mert nem látják, hogy ebben a 100 éves intézményben benne van Csepel múltja, hagyományai és kulturális öröksége.”

“Ezért nem csak arra kérjük a csepelieket, hogy a pénztárcájukat nyissák ki. Szeretnénk, ha a fideszes városvezetők szemét is felnyitnák, és megértetnék velük, hogy nem tehetnek meg mindent, ami Németh Szilárd, vagy a saját fejükből kipattan” – mondta Takács Mónika.

Takács Mónika intézményvezető és csapata mindenkire számít, akinek fontos, hogy független maradjon a csepeli kultúrház.

Kultúrharc vagy ingatlanbiznisz?

Kérdés, mi magyarázza Németh Szilárd és a csepeli Fidesz elképesztő elszántságát. Kultúrharc? Vagy csak a munkásotthon értékesnek tartott ingatlana? A hvg.hu mindenesetre úgy tudja, hogy

az 5400 négyzetméteren működő intézmény ingatlanjainak értékét pár évvel ezelőtt 1,4 milliárd forintra becsülték.

Egy biztos: a csepeli városvezetést nem a közjó érdeke, hanem valami egészen más vezérli, amikor 21 millió forinttól megfosztják a munkásotthont.

A jelenlegi fideszes városvezetés persze másképp látja. Borbély Lénárd polgármester szerint „a Munkásotthon csepeli köztulajdonba kerülése garanciát jelent a kultúra további fellendítésére, a csepeli polgárok életének további színesítésére”.

Ami azért is érdekes, mert a Kis-Duna partra tervezett birkózócsarnok esetében éppen az általa vezetett testület döntött úgy, hogy a kétmilliárdos projektet adják át egy magánalapítványnak, ami Németh csepeli, Sügér utcai címére lett bejegyezve.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.