Nem kérdés, ki a tavasz embere Csepelen

Közzétéve

Nyár első napja van, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is magunk mögött hagytuk a tavaszt, a 21ora.hu pedig összeszedte, mi minden köszönhető a csepeli emberek emberének az elmúlt időszakból.

Ha van olyan csepeli lakos, aki valamilyen furcsa és megmagyarázhatatlan okból még mindig Németh Szilárdba vetné minden bizalmát, annak csokorba szedtük, mi mindent tett a 21. kerületért csak a tavasszal a Fidesz csepeli illetőségű alelnöke.

Egy. Gubacsi híd felújítása 

Március végén jött a jó hír, hogy végre talán történni fog valami a rottyon lévő Gubacsi híddal. Egész pontosan az történt, hogy megjelent egy kormányhatározat, amiből kiderült, hogy végre tervbe vették a teljesen lepukkant Gubacsi híd felújításának a tervezését.

Apró üröm is vegyült azonban az örömbe. Elég hamar kiderült ugyanis, hogy a kormány csak a híd vasúti részét tervezi felújítani, a lakosság számára fontos közúti részt nem (a Csepelt ellátó dél-pesti kórházba tartó mentők is a hídon hajtanak át, amíg tudnak).

Ettől függetlenül a csepeli városvezetés természetesen azonnal Németh áldásos lobbitevékenységének tudta be a híd tervbe vett felújítását, és annak erősen hiányos műszaki tartalmától függetlenül óriási sikerként igyekezett eladni azt.

Az ellenzék sem volt azonban rest. A kerületi MSZP rögtön rámutatott, hogy a híd felének felújítása 10 milliárd forintból legfeljebb a kormány keleti nyitást szorgalmazó politikusainak, meg a Fidesz-közeli építési vállalkozóknak jó üzlet, a csepelieknek biztos nem.

A szocialisták azonnal rámozdultak az ügyre, és a jelek szerint ennek kivételesen meg is lett az eredménye. (forrás: Facebook/csepelimszp)

Miért fontosabb a csepeli Fidesznek a gazdasági érdek, mint a csepelieké? – tették fel a kérdést. Végül úgy alakult, hogy lett pénz a híd teljes felújításának tervezésére.

Kettő. Saját magánalapítvány támogatása

Május végén robbant a tavasz, de lehet hogy az év sportpolitikai botránya, miután kiderült: egy Németh Szilárd által alapított, a saját lakcímére bejegyzett magánalapítvány zsebelheti be azt a pénzt, amit az állam a csepeli birkózóakadémia létrehozására rakott el.

Bár Németh Szilárd szerint a lehető legátláthatóbb lesz az általa vezetett birkózószövetségtől a saját magánalapítványának adományozott kétmilliárd forint felhasználása, a birkózófellegvár pedig két év múlva kulcsrakész lesz, az ügyben feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával az MSZP.

A szocialisták szerint aggályos, hogy a Németh által április 10-én bejegyzett magánalapítványnak április 28-án a Magyar Birkózó Szövetség elnöksége (amelynek Németh az elnöke) átutaltat kétmilliárd forint közpénzt.

Az akadémia felépítését a birkózószövetség is le tudná bonyolítani, viszont egy sportszövetség gazdálkodása jóval átláthatóbb, mint egy magánalapítványé. Ehhez a birkózócsarnokhoz, legyen az bármilyen szuper is, nem kellett volna egy magánalapítványt csinálni – mondják.

Három. Dél-Pesti Kórház támogatása

A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház állapota legendás. Legendásan rossz. Nem merjük tényként állítani, de megkockáztatjuk: még az országos átlagnál is rosszabb.

Ehhez képest amikor június elején a jövő évi költségvetésről kellett szavazni a parlamentben, Németh Szilárd simán nemet mondott arra a jobbikos módosító javaslatra, ami arról szólt, hogy a csepelieket is ellátó intézmény kapjon pluszforrást, hogy legalább a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközöket beszerezhesse.

A képen sajnos nem a Dél-Pesti Kórház új helikopter-leszállópályálya, hanem a Németh-alapítvány által álmodott csepeli birkózószőnyegek illusztrációja látható.

Azt, hogy Németh a mai napig “csepeli” képviselőnek tartja magát, egyébként a fideszes kerületvezetés is megerősíti, amennyiben következetesen Csepel országgyűlési képviselőjeként hivatkozik a Fidesz-alelnökre.

Négy. Munkásotthon támogatása

Egészen friss hír, hogy miközben a saját magánalapítványát kétmilliárd forint állami támogatással tolja meg, addig a Munkásotthon állami támogatását minden jel szerint sikerült lenulláznia Németh Szilárdnak és a csepeli Fidesznek.

A legendás intézmény vezetője a csepeli érdekekkel abszolút ellentétes döntésnek nevezte az államtitkársági határozatot. A 21ora.hu-nak a döntés kapcsán úgy nyilatkozott, “ezek után érdekes lesz, ha az önkormányzat továbbra is Csepel jótevőjeként hivatkozik Németh Szilárdra.”

Hozzátette, ezzel a döntéssel nem csak a Munkásotthon jövője került nagyon komoly veszélybe, hanem a nem kormánypárti kulturális szervezeteké is, amelyek végképp menedék nélkül maradhatnak.

Takács Mónika szerint egy sikeres gyűjtőakcióval, a civilek bevonásával még menthető a ház, amelynek falai között ott van a vasgyári Csepel múltja, és egyedülálló kulturális öröksége. Számítunk az önzetlen emberek segítségére, anyagi támogatására – mondja.

Plusz egy: Brüsszel megállítása

A végére hagytuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül: tavasszal természetesen Csepelt is elborították a kormány brüsszelezős plakátkampányának kék-pirosan ragyogó darabjai. A tavaszi hadjárat, amelynek Németh Szilárd volt az egyik legaktívabb vezénylő tábornoka, sajtóinformációk szerint tokkal vonóval mintegy 4,2 milliárd forintba került.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.