Dél-tepsi krónikák: a belgyógyászat bezárt, de nem nyári szünetet tart

Közzétéve

Bárcsak azt tartana. De sajnos ez az, aminek látszik: a krónikus pénzhiány szövődményeként az egyik legnagyobb budapesti kórház már az alapfunkcióit sem képes ellátni.

450 ezer. Nagyjából ennyi ember gyomra szorul össze, ha a betegútja ne adj’ Isten a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházba vezet.

Tény, hogy hosszú évek óta haldoklik az egész dél-budapesti lakosságot, és még az agglomeráció egy részét is ellátó intézmény. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy teljes kórházi részleg feladja a pénztelenséggel folytatott küzdelmet.

Márpedig a Hír TV információi szerint be kellett zárni az egyik belgyógyászati osztályt, mert fenntarthatatlanná vált a működése. Konkrétan az ápolók és nővérek tömeges felmondása miatt kellett lakat alá tenni, és még ennél is szomorúbb hír, hogy

a felmondó ápolók, nővérek közül többen a soroksári IKEA-ba mentek dolgozni, mert ott annyival jobb fizetést kapnak.

A kormány azonnal álhíreknek nevezte a bezárásról szóló, egészen extrém híreket, a kórház pedig terjedelmes közleményben magyarázta a nehezen magyarázhatót, mondván: csupán az előre betervezett nyári tisztasági festés miatt szünetel az ellátás. Később Németh Szilárd is cáfolni igyekezett a bezárásról szóló információt.

Zártosztály

Csakhogy a hvg.hu úgy tudja, szó sincs festésről, az osztályra tényleg lakat került. A portál szerint az IKEA-sztori is áll, vagyis valóban többen is inkább a bútorboltban próbálnak új életet kezdeni a kórházi „karrier” után. Ezt a verziót erősíti az is, hogy a kórház honlapján ma is ezerrel keresik a kórházi orvosokat, ápolókat, nővéreket, kiszolgáló személyzetet, kis túlzással a földszinttől a legfelső emeletig mindenhova mindenkit.

(kép: Index.hu)

Túl azon, hogy mindez valóban ijesztő lehet az érintett közel félmillió magyar ember számára, azt is jól mutatja, hogy érdemes volt leszavazni azt az ellenzéki költségvetési módosító javaslatot, amely ami arról szólt, hogy a csepelieket is ellátó intézmény kapjon pluszforrást, hogy legalább a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközöket beszerezhesse.

(kép: 24.hu)

A magát a mai napig Csepel képviselőjének tartó Németh Szilárd is simán nemet mondott a kórház megmentését célzó ellenzéki javaslatra, pedig a csepeli képviselőtestület legutóbb teljes egyetértésben szavazott meg némi pluszpénzt a Jahn Ferenc Kórház dolgozóinak bérkiegészítésére.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.