Civil összefogással mentenék meg a Munkásotthont

Közzétéve

A lakossággal összefogva mentenék meg a Munkásotthont az intézmény vezetői, miután a kultúrház állami támogatását tavaly megfelezték, idén pedig teljesen megvonták, noha minden pályázati feltételnek megfeleltek.

“A Csepeli Munkásotthon eddigi története során csak adott. Most azonban olyan helyzetbe hozták, hogy kérni kényszerül. Segítsd te is a nagy múltú Munkásotthont!” – áll abban a Facebook-felhívásban, amit az intézmény pénteken tett közzé.

Mi történt?

A csepeli Fidesz a kormánnyal együttműködve idén 21 millió forinttól fosztotta meg a kerületi kultúrát, amivel szintet léptek, mert tavaly még “csak” lefelezniük sikerült az állami támogatását. Az évek óta húzódó történetről már a 21ora.hu is többször beszámolt, a legutóbbi fejleményekről itt, de például itt és itt is.

A lényeg: Németh Szilárd és a csepeli fideszes városvezetés évek óta próbálja rátenni a kezét a függetlenségét a rendszerváltás óta őrző Csepeli Munkásotthonra. Eddig sikertelenül próbálkoztak, pedig a faltörő kost leszámítva kb. minden törvényes és nem törvényes eszközt bevetettek.

Takács Mónika intézményvezető a mostani, egyértelműen politikai döntést a 21ora.hu-nak úgy kommentálta, hogy az a csepeli érdekekkel abszolút ellentétes, és ezek után érdekes lesz, ha az önkormányzat továbbra is Csepel jótevőjeként hivatkozik Németh Szilárd Fidesz-alelnökre, akinek nyilvánvalóan benne volt a keze a támogatási összeg tavalyi lefelezésében, és idei lenullázásában is.

Takács már a megdöbbentő döntés után jelezte, hogy számítanak a kultúra iránt érzékeny, önzetlen emberek segítségére, anyagi támogatására. A Munkásotthon függetlenségének megőrzése érdekében a ház vezetése pénteken aztán valóban a lakossághoz fordult segítségért.

Takács Mónika intézményvezető

Felhívásukban kiemelik, hogy az intézmény fennmaradása, illetve a függetlensége megőrzése érdekében fordulnak a jóérzésű emberekhez, illetve hogy a közel 100 esztendős Munkásotthon mindig is az önkormányzattól független szervezetként működött, és ma is több ezer ember kultúra iránti igényét szolgálja ki naponta.

“Ha mindenki, aki ebben az épületben egyszer is megfordult, csak egy csésze kávé árát adományozná, a „ház” tovább szolgálhatná a csepelieket.

Ha neked is fontos, hogy maradjon egy intézmény, ahol otthon lehetnek a csepeliek szabadidős és kulturális tevékenységét szolgáló szervezetek, rendezvények kérünk, hogy segítsd a működését!”

áll a felhívásban.

(Borítókép: Facebook/csepeli.munkasotthon/

 

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.