“Ilyen az, amikor Németh Szilárd nem kapja meg azt, amit akar”

Közzétéve

Tavaly több mint 100 ezren fordultak meg a közel 100 éves Csepeli Munkásotthonban, mára mégis elvonták az összes állami és önkormányzati támogatását – írja a Népszava.

A napilap cikke szerint ez történik, amikor “Németh Szilárd nem kapja meg azt, amit akar”. A Népszava beszámol róla, hogy Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntése alapján, “a Csepeli Munkásotthon Alapítvány a 2017. évre állami támogatásban nem részesül”.

Ahogy a 21ora.hu is megírta, héhány napja közölték a Munkásotthon Kulturális Központot fenntartó alapítvánnyal, hogy minden állami támogatást megvontak tőlük. A lap úgy tudja, az egyébként megdöbbentő döntés nem keltett meglepetést a központ vezetésében, mivel

“hét éve tart már üldöztetésük.”

A cikkben megszólal Nagy József, a Munkásotthont a rendszerváltás óta fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, aki elmondja, hogy 2010-ig a városvezetés értékelte, hogy a színházi előadások, a koncertek sora, a könyvtár, az irodalmi és fotókör, a táncház részévé vált a csepeliek életének. 2010-ben azonban győzött a Fidesz Csepelen, Németh Szilárd lett a polgármester, s ettől kezdve a központ nem kapott támogatást az önkormányzattól.

Most pedig már az államtól sem, hála Csepel jótevőjének, aki természetesen nem bírt belenyugodni, hogy nem veheti át az irányítást a független kulturális központ felett. Mint a 21ora.hu is beszámolt róla, az alapítvány nemrég kapta meg az értesítést, hogy már a tavaly megfelezett támogatás után idén konkrétan nulla forint támogatásra számíthatnak.

A döntést a Hoppál-féle államtitkárság egy szóval nem indokolta, a Népszava viszont rákérdezett a miértre. A kormány a döntés felelősségét támogatások elosztását koordináló Területi Művelődési Intézmények Egyesületére (TEMI) hárította. Mint írták, a pályázatokat a TEMI elnöksége bírálta el, és az alapítványnak most nem javasolt támogatást.

Vagyis a tárca szerint az államtitkár nem döntött, hanem „csak” jóváhagyta a döntést. Arra már nem tértek ki, hogy miért hagyta jóvá a döntést, ha erre szakmai oka nem lehetett, sőt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár három hónapja még jó véleménnyel volt az intézményről:

„A központ jelentős művelődési tevékenységet végző intézmény, amely széles programkínálattal, művészeti és klubcsoportok működtetésével, közösségépítéssel végzi a széleskörű lakossági közművelődési feladatellátást.”

A lap megkereste a TEMIT-t is, hogy megtudja, miért nem akarták támogatni a központot. Pál Gábor elnökségi tag a Népszavának azt mondta, központban „szakmailag maximálisan színvonalas munkát végeznek”, pályázatukat pedig „nem érhette kritika”, az egyesületük elnöksége mégsem javasolhatta az állami támogatást…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.