Bendegúz is szobrot kap Csepelen

Közzétéve

Sőt, az Indul a bakterház központi figurája mellett az Aranycsapat két, csepeli kötődésű legendájának is állítana egyet-egyet az önkormányzat.

Már ha a kerületi képviselőtestület a mai ülésén megszavazza az erről szóló előterjesztést. A Borbély Lénárd által jegyzett javaslat célja, hogy Tóth II. József és Czibor Zoltán,

az Aranycsapat “Csepel hírnevét öregbítő büszkeségei”, valamint a szintén kerületi kötődésű Rideg Sándor regényéből készült 1979-es Indul a bakterház című film főszereplője

az ősszel szobrot kapjon Csepelen. A két futballista szobrára, valamint a Bendegúzt megörökítő alkotásra pályázatot ír ki az önkormányzat, 25 + 16 millió forintos keretösszegben.

Tóth II. és Czibor szobrát a tervezet szerint a londoni 6:3 évfordulóján avatnák fel, a Csepel SC Alapítvány által fenntartott központi sporttelep főbejáratával szemközti területen. Olvasónk az átadás apropójával kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy Londonban Tóth II. József egyáltalán nem játszott, Czibor pedig már nem volt a Csepel labdarúgója, a 21ora.hu pedig úgy tudja, Tóth II. kifejezetten tiltakozott ellene, hogy szobrot mintázzanak róla.

A Királyerdőbe tervezett Bendegúz-szobor pedig két szempontból lehet érdekes. Egyrészt elvileg logikusabb lenne, hogy magáról a regényhős kitalálójáról, vagyis Rideg Sándorról állítson szobrot az önkormányzat, hiszen a Kossuth- és József Attila-díjas író valóban ezer szállal kötődik Csepelhez.

Igen ám, csakhogy Rideg kommunista volt. (1919-ben még a Vörös Hadseregbe is beállt, 1925-től pedig a kommunista párt vezetőségi tagja volt), azt pedig a fideszes vezetésű önkormányzat vélhetően nem merte felvállalni, hogy neki szobrot állítson.

Maradt tehát a fő műve. Csakhogy akkor meg már inkább a Bakterról kellene egy szobor, akit a szintén csepeli kötődésű Koltai Róbert színművész alakított a filmben (akinek édesapja évtizedekig volt a Csepel SC labdarúgó szakosztályának vezetője),s aki mindig jó szívvel gondol Csepelre, és aki valószínűleg maga is megtiszteltetésnek venné, ha a legendás Bakter úrnak szobra lenne szűkebb hazájában.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.