Eltűnt kétmilliárd forint Csepelen, ezt nagyon csúnyán benézték Borbély Lénárdék

Közzétéve

Kiderült, miért volt akkora kapkodás az utóbbi napokban a csepeli polgármesteri hivatalban: kétmilliárd forinttal sikerült elszámolni a kerület kasszáját.

Az elképesztő tévedés lényege, hogy duplán szerepelt a kerületi költségvetésben egy 2 milliárd forint értékű államkötvénypapír-csomag, így most ennyivel kevesebb pénze van ténylegesen az önkormányzatnak, mint ami papíron volt.

Az önkormányzat pénzügyi vezetője azonnali hatállyal felmondott, a polgármesteri hivatal pedig elismerte, hogy a tévedés alkalmas volt a képviselőtestület megtévesztésére. Ugyanakkor azt is siettek közölni, hogy “a hiba nem érinti a korábban meghozott fejlesztéseket és beruházásokat”.

Óriási elszámolási vita a testületi ülésen

Borbély Lénárd polgármester persze menteni próbálja helyzetet, az önkormányzat szerda esti rendkívüli ülésén bejelentette, hogy a hibázó pénzügyi vezető azonnali hatállyal felmondott, az ügy kivizsgálására pedig vizsgálatot rendeltek el.

Információink szerint ezután heves, a szokásos személyeskedésektől sem mentes vita dúlt a tanácsteremben a fideszes városvezetés és az ellenzék képviselői között. A szocialisták leginkább azt vetették Borbély Lénárd szemére, hogy az elmúlt években számos alkalommal felhívták a figyelmet a belső ellenőrzés hiányosságaira, amire mindig azt a választ kapták, hogy abból a pénzből, ami erre rendelkezésre áll, nem tudnak megfelelő szakembert szerződtetni.

A felfokozott indulatok persze érthetők, ha azt nézzük, hogy a Németh Szilárd, majd a Borbély Lénárd-féle fideszes városvezetés részéről 2010 óta folyamatosan azt hallani, hogy a korábbi önkormányzat pénzügyileg tönkretette Csepelt, ők viszont okos és jó gazdaként rendbe tették a pénzügyeket a 21. kerületben.

A fideszes városvezetés a hét évvel ezelőtti hivatalba lépése óta konkrétan mást sem szajkozótt, mint hogy 2010-ben csődközeli helyzetben vette át az önkormányzatot. A 21ora.hu ugyanakkor rámutatott, és a 2010-es átadás-átvételi papírokkal bizonyította is, hogy hiába mondtak mindenféle milliárdos mínuszokat Németh Szilárdék, a dokumentum szerint

a csepeli önkormányzat több mint 3 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkezett 2010 őszén, szó sem volt tehát több milliárdos adósságról.

A Csepel történetében példátlan eset további pikantériája, hogy a fideszes városvezetés most külsős könyvizsgálók bevonásával próbál a kasszából hiányzó kétmilliárd forint nyomába eredni, ugyanakkor Szenteczky Jánost, a csepeli vagyonkezelő korábbi igazgatóját többek között éppen azért perlik, mert annak idején átvilágíttatta az önkormányzat cég gazdálkodását.

(forrás: ripost.hu)

Előzmény

Valami nem stimmel a csepeli polgármesteri hivatalban – írta a 21ora.hu még szerdán, miután váratlanul egy nappal előrehozták a júniusi csepeli képviselő-testületi ülést, de úgy, hogy erről alig 24 órával a szerda estére összehívott ülés előtt sikerült szólniuk, legalábbis az ellenzéki képviselőknek.

Azt is írtuk, hogy az újraküldött meghívó szerint a szokásos havi önkormányzati összeülés rendkívülivé lépett elő, ennél több azonban nem derült ki, így a napirendi pontokat nyálazva próbáltuk megfejteni, mi szükség volt a csütörtöki ülést kapkodva előrehozni.

Azt ugyanis rögtön sejtettük, hogy nem a nyaralását nézte be a városvezetők közül valaki, inkább gondoltuk, hogy ismét egy kényes ügy áll a feszített tempó hátterében, hogy a fideszes városvezetés megint valami botrányos döntést készül szélvészgyorsan átverni.

Aztán kiderült, hogy nem hiányzó szavazatok, hanem hiányzó milliárdok vannak a háttérben.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.