MSZP: nem elég az önkormányzati önvizsgálat!

Közzétéve

Az MSZP ellenzéki többségű, a városvezetéstől független vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a csepeli költségvetésből eltűnt milliárdok ügyében.


A 21ora.hu mellett több nagy hírportál is beszámolt róla, a csepeli képviselőtestület szerda esti ülésén kiderült, hogy az elmúlt években csak papíron létezett kétmilliárd forintnyi megtakarítása a kerületnek. Borbély Lénárd polgármester elismerte a hibát, közös megegyezéssel menesztette az önkormányzat pénzügyi vezetőjét, majd vizsgálatot ígért.

Az MSZP csepeli szervezetének Facebook-oldalára kitett bejegyzésben azonban a szocialisták azt írják, ennyivel nem zárulhat le az eset. Szerintük ugyanis

ahol milliárdok egyik napról a másikra csak úgy eltűnhetnek, ott súlyos kérdések merülnek fel.

A kérdéseik: miért nem tett az elmúlt években lényegében semmit Borbély Lénárd és a fideszes városvezetés az önkormányzat pénzügyi működésének ellenőrzéséért? Mint írják, az MSZP az elmúlt években többször figyelmeztette az önkormányzat vezetőit a belső ellenőrzés hiányának, illetve hiányosságainak veszélyeire, ám hiába.

Borbély Lénárd a képviselőtestület előtt azt mondta, a pénzügyi ágazatvezető személyesen vele közölte, hogy miben és hol hibázott, majd felmondott. A polgármester a felmondást elfogadta, ugyanakkor vizsgálatot rendelt el a hiba okának felderítésére. Ha a pénzügyi vezető valóban tudja, hol hibázott, miért kell azt keresni, vagy ha mégsem tudják, akkor miért kellett azonnal távoznia? – kérdezik.

A szocialisták a városvezetés politikai felelősségvállalását is hiányolják:

Egy kicsit sem érzi felelősnek magát Borbély Lénárd, illetve a fideszes városvezetés a történtekért? Nem gondolja, hogy Csepel választott vezetőjeként, a mindenkori költségvetés aláírójaként politikailag felelősséggel tartozik az önkormányzat pénzügyeiért?

áll a közeleményükben.

A felmerült kérdések tisztázása érdekében az MSZP rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívását kezdeményezi július elejére, ahol kezdeményezni fogják egy ellenzéki többségű, ellenzéki vezetésű vizsgálóbizottság felállítását, az ugyanis szerintük

a politikai vicc kategóriájába tartozik, hogy jelenleg a városvezetés vizsgálja ki a saját maga által elkövetett hibákat és a saját felelősségét.

Az MSZP-sek szerint a vizsgálóbizottság munkájának nem csak az önkormányzat pénzügyi hibáira, hanem az önkormányzati vezetés politikai felelősségének megállapítására is ki kell terjednie.

(mszp.hu)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.