Munkásotthon-ügy: durván beolvastak Borbély Lénárdéknak

Közzétéve

A júniusi csepeli képviselő-testületi ülés nyilván az önkormányzati költségvetésből eltűnt kétmilliárd forint miatt marad emlékezetes, ám nem csak a súlyos elszámolási vétségről szólt.

Természetesen a 21ora.hu is beszámolt a legutóbbi testületi ülés nem várt fordulatáról, vagyis arról, hogy Borbély Lénárd polgármester bejelentette, egy laza kétmilliárd forinttal sikerült elszámolniuk a kerület költségvetését. A példátlan esetről itt és itt olvashatnak.

De a június 28-i ülésen egy másik fontos ügy is asztalra került. A közel százéves Csepeli Munkásotthon körüli ostromállapotról szintén számos alkalommal írtunk már. Többek között itt és itt is beszámoltunk róla, hogyan akarják rátenni a kezüket Németh Szilárdék a még ma is milliárdokat érő, közel 5400 négyzetméteres házra.

Azzal, hogy Németh Szilárd és a csepeli Fidesz a Munkásotthon állami támogatását tavaly megfeleztette, idén pedig teljesen megvonatta, két éven belül közel 32 millió forinttól fosztották meg a kerületi kultúrát. Ezt pedig nem hagyta szó nélkül Takács Mónika intézményvezető, aki MSZP-s támogatással, de független képviselőként foglal helyet a testületben.

Takács az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendelettervezet vitájában kért szót a hirkomp.hu felvétele szerint, majd a Munkásotthonra térve beszámolt róla, hogy az önkormányzati tulajdonú Csepeli Városkép Kft., amely a testület fideszes többségének jóvoltából egy ideje a Munkásotthon Alapítvány alapítói jogának gyakorlója,

31 millió 864 ezer forintos kárt idézett elő a Csepeli Munkásotthon Alapítványnál.

Takács szerint ez tudatos károkozás a kerületnek. A felszólalásában el is mondja: több mint átlátszó ma már, hogy Csepel fideszes városvezetése összejátszik a fideszes kormányzattal. Korábban jogi eszközökkel (többek közt a lex Munkásotthon törvénnyel) próbáltak einstandolni, újabban a kulturális államtitkárságon keresztül igyekszik lehetetlenné tenni az otthon működését.

Az állami támogatás teljes megvonásával azt próbálják elérni, hogy pénzügyileg teljesen ellehetetlenüljön a csepeliek kulturális központját az államtitkárság szerint is szakmailag magas színvonalon működtető alapítvány – hangzik el.

Tudják, hogy mit csinálnak, nagyon jól tudják. És legalább szégyelljék magukat. Mert egy szakmailag kiválónak ítélt intézménnyel ezt teszik, egy csepeli intézménnyel, ahová több ezren járnak be

mondja Takács, majd a fideszes városvezetésnek szegezi a kérdést:

Miért teszik ezt? Ennyire kell ez az intézmény önöknek? Csak azt szeretném kérni, hogy a szakmát próbálják már tisztelni! Semmilyen módon nem tisztelik. Mindent átvisznek politikába. Amit önök művelnek, az aljas dolog!

– hangzik el a videón, ami vágatlanul visszanézhető itt.

Fotók: Hirkomp

 

 

 

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.