Jó lett az új csepeli edzőpark!

Közzétéve

Lehetne még javítani rajta, leginkább a kihasználtságán, mégsincs ok fanyalgásra, mert ezúttal jó dolog jött létre a kerületben.

Csepelt a mai napig lecsúszott munkásnegyedként, a szocializmusból itt ragadt romos gyárvárosként, legjobb esetben is szebb napokat látott peremkerületként tartja számon a köz. Holott ha lassan is, de tűnedeznek a rozsdafoltok , és a valamikori vasművek romjain a maga módján igenis modernizálódik a 21. kerület.

A napokban például új street workout (sw) pálya nyílt Csepelen. Az amerikából indult street workout magyarul saját testsúlyos utcai edzést jelent, amit az erre a célra létesített “felnőtt játszótereken”, lényegében szabadtéri edzőpályákon lehet művelni.

Most már Csepelen a Simon Bolvár sétányon is, ahol a múlt héten adták át Csepel, sőt Budapest, sőt az ország első szabadtéri edzőparkját, amit ép és a mozgássértült sportolók egyformán igénybe vehetnek.

A 21ora.hu olvasói megszokhatták már, hogy ha arról van szó, nem megyünk a szomszédba a csepeli, a fővárosi, vagy az országos vezetés tényszerű kritikájáért. Ezúttal azonban a dicsérő szavak járnak a megvalósításában részt vevő fővárosi önkormányzatnak, a csepeli önkormányzatnak, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-nek, de még a Főkert Kft.-nek is.

Az új csepeli edzőpálya ugyanis nem rossz, sőt. Először is azért, mert jó helyre került, ugyanis a kerület egyik leglakottabb lakótelepét színesíti. Másodszor, látszik rajta, hogy nem spórolták ki belőle az “anyagot”, azaz a megfelelően puha és biztonságos rekortánborításon minden megtalálható, ami a saját testsúlyos edzéshez szükséges: húzódzkodó és tolódzkodóállványok, fekvőtámaszállás, a manapság hál’ Istennek egyre inkább alapfelszereltséghez tartozó mászókötél, mindezeket ráadásul sikerült úgy kialakítani és elrendezni, hogy akár kerekeszszékkel is megközelíthetők, illetve használhatók legyenek.

Nagyjából ennyit kell tudnia egy sw-parknak, és ennek a Boliváron álló pálya maximálisan meg is felel. Sőt azzal, hogy mozgássérültek és épek itt együtt mozoghatnak, és a workout placc mellett egy jól felszerelt játszótér is van, a saját testsúlyos edzés akár családi programmá is válhat. (Nem mellesleg a sportolókat sem zavarják majd a felnőtt játszótér fogalmát nem ismerő mászókázó gyerekek.) Az egyetlen hiányosság, hogy nincs a közelben egy ivókút, ami különösen a meleg nyári hónapokban jönne jól a megfáradt utcai sportolóknak.

Feltűnő volt viszont a park üressége. Ottjártunkkor mindössze két fiatalabb srác “lógott a szeren”, holott nyári délután a 6 óra körüli időpont már abszolút alkalmas a szabadtéri edzésre. A kihasználtság egy újdonság esetében nyilvánvalóan az ismertséggel függ össze, ez némi önkormányzati hirdetéssel, netán sportágnépszrűsítő programokkal hónapokon belül felhúzható.

Lehetne még persze azon lamentálni, hogy sikerült pont a kormánypárt narancsszínével egyező fényezést találni, vagy hogy miért nincs például tornagyűrű (ez is egyre gyakrabban megjelenik a mászókötél mellett, pl. a XI. kerületi Goldmann téren is van), de igazság szerint a csepeli park mindent tud, amit tudnia kell. Most mást csak a csepelieknek kéne tudni róla.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.