Nagyon igyekszik a Csepel.info hogy védje a fideszes mundért az elillant kétmilliárd ügyében

Közzétéve

Hét év városvezetés után dicséretes ez az elszántság. A probléma csak az, hogy alapvető tényeket ferdítenek, ráadásul komoly önellentmondásba is keverednek.

Az önkormányzati költségvetésből eltűnt kétmilliárd forintról posztolt a minap a Fidesz csepeli házi hírblogja. Bő egy hete a 21ora.hu is megírta, nem kicsit sikerült elszámolni a kerület kasszáját, miután duplán szerepelt a költségvetésben egy kétmilliárd forint értékű államkötvénypapír-csomag, így most ennyivel kevesebb pénze van ténylegesen az önkormányzatnak, mint ami papíron volt.

Az igen súlyos benézést Borbély Lénárd rendkívüli képviselő-testületi ülésen vallotta be, sietve hozzátéve, hogy a kétmilliárdos baki után az önkormányzat pénzügyi vezetője már fel is mondott, a hiba nem érinti a korábban meghozott fejlesztéseket és beruházásokat, amúgy pedig mindenki nyugodjon le, minden ki lesz vizsgálva helyhatóságilag.

Csakhogy a legnagyobb csepeli ellenzéki párt képviselőcsoportja ennyivel nem tekintette lezártnak az esetet, és közleményben jelezte, hogy figyelem:

a MSZP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezi, az ülésen pedig javasolni fogják

figyelem:

egy ellenzéki többségű, ellenzéki vezetésű vizsgálóbizottság felállítását.

Indoklásuk szerint erre egyrészt azért van szükség, mert a Csepelt hét éve irányító fideszes városvezetés és személy szerint Borbély Lénárd semmilyen szinten nem hajlandó felelősséget vállalni egy többmilliárdos tévedésért, noha a költségvetésért, mint annak aláírója a mindenkori polgármester felel.

Másrészt a szocialisták szerint a politikai vicc kategóriájába tartozik, hogy jelenleg a városvezetés saját maga vizsgálja ki a saját maga által elkövetett hibát. Azt még hozzátették, hogy ha a fideszes városvezetés a bizottság felállításához nem járul hozzá, az súlyos kérdéseket vet fel az önkormányzat gazdálkodását illetően.

Több se kellett

A helyi Fidesz lakájmédiájának számító Csepel.info hírblognak ennyi elég is volt, hogy néhány nappal később arról posztoljon, hogy “MSZP-s politikus bukhat bele a csepeli számviteli hibába”. A blog szerint először is a szocialista Dobák István lapít mint sz…r a fűben, nyilván mivel az önkormányzat Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottságának elnökeként sárosnak érzi magát az eltűnt milliárdok miatt.

A rendkívül jól értesült Csepel.info úgy tudja, Dobák ezért nem hajlandó eleget tenni a csepeli MSZP frakció követelésének, és a mai napig nem hívott össze rendkívüli bizottsági ülést. Az úgynevezett hírblog szerint ezek után egyenesen párton belüli leszámolás kezdődhet a szocialistáknál Dobák ellen.

Van baj

Egyrészt, mint fent is kiemeltük, az MSZP nem rendkívüli pénzügyi bizottsági ülés, hanem rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívását kezdeményezné, ahol a képviselők megszavazhatnák egy ellenzéki többségű vizsgálóbizottság felállítását. (A pénzügyi bizottságot hiába vezeti hagyományosan ellenzéki képviselő, jelenleg ott is a Fidesz adja a többséget.)

Másrészt. Érdekes, hogy a bevallottan Ábel Attila alpolgármester által ügyezett blog most Dobákban találta meg a kétmilliárdos mínusz fő felelősét. Ilyen alapon a 2010 előtti szocialista városvezetés idején, amikor a Fidesz tényekkel ellentétes állítása szerint milliárdok tűntek el a kasszából, többek között a jelenlegi polgármester, Borbély Lénárd vezette a pénzügyi ellenőrző bizottságot. Valahogy azt a cikket nem találjuk a Csepel.infon, amiben Borbély Lénárdot teszik felelőssé Csepel “legatyásításáért”.

Ábel Attila amúgy a szociális és lakásügyi bizottság elnöke volt 2002 és 2010 között, ami a Csepel.info cikkének logikája szerint praktikusan azt jelenti, hogy ő felel a csepeli lakásmutyi néven elhíresült esetleges önkormányzati károkozásért, amelynek elkövetésével mások mellett Szenteczky Jánost, a kerületi vagyonkezelő korábbi vezérigazgatóját vádolják. Egyébként azóta elég világosan kiderült, hogy ha mutyizott is valaki lakásokkal Csepelen, az nem Szenteczky volt.

A legnagyobb baj azonban mégiscsak az, hogy miközben feketén-fehéren benézett a költségvetésben kétmilliárd forintot, a kerületet közel hét éve irányító fideszes városvezetés mindenkiben hibást keres, saját magát leszámítva persze.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.